BEOGRAD: Ljiljana Jovčić i SNS razgovarali o besplatnom vrtiću za treće dete!

Predlog odbornika

BEOGRAD: Ljiljana Jovčić i SNS razgovarali o besplatnom vrtiću za treće dete!

Beograd -
Sekretarijat ćerazmotriti sve načine i analizirati troškove i prihode predškolskih ustanova, a prema prvoj računici, za ove namene potrebno je da one izdvoje najmanje 100 miliona dinara godišnje

BEOGRAD - Sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić razgovarala je danas sa predstavnicima odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda o inicijativi da se trećem detetu omogući besplatan boravak u beogradskim vrtićima.

Grad Beograd i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu podržavaju svaku inicijativu koja je usmerena na pomoć deci i porodici, saopštila je gradska uprava.Istovremeno je ukazano i da će "Sekretarijat razmotriti sve načine i analizirati troškove i prihode predškolskih ustanova, a prema prvoj računici, za ove namene potrebno je da one izdvoje najmanje 100 miliona dinara godišnje".

U saopštenju se napominje "da dosadašnja izdvajanja za predškolske ustanove iznose 15 odsto ukupnog budžeta grada, a da su tekući prihodi grada, po osnovu republičkih propisa, smanjeni za skoro sedam milijardi dinara".

U beogradskim vrtićima, popust po osnovu trećeg i četvrtog deteta ostvaruje 4.268 dece, dok su samohrani roditelji koji imaju treće i četvrto dete oslobođeni plaćanja vrtića.

Ostali roditelji po sadašnjem pravilniku plaćaju za svoju decu 50 odsto manje od već utvrđene cene po prihodima porodice, što ne isključuje i druge dodatne olakšice, precizirala je gradska uprava.

Odbornice SNS u Skupštini grada Beograda podnele su prethodno zahtev za finansiranje besplatnog boravka trećeg deteta u vrtiću.

Zahtev je proistekao iz potrebe da se stimuliše rast nataliteta i poveća kvalitet življenja porodica sa više dece sa krajnjim ciljem rasta i podmlađivanja nacije, saopštili su 10. septembra naprednjaci.

Odbornik Skupštine grada Mirjana Milutinović, istakla je da statistika pokazuje da na teritoriji grada Beograda, pored pada nataliteta, proporcionalno opada i broj porodica sa trećim detetom.

"Da li Beograd čini izuzetak u odnosu na druge gradove koji imaju besplatan boravak za treće dete? Na naše zadovoljstvo za treće dete se ne plaća vrtić u Novom Sadu, Kruševcu, Aleksincu, Čačku...", podsetila je ona, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track