OPREZ: Beograd prepun otrovnih i smrtonosnih biljaka!

Obratiti pažnju na decu

OPREZ: Beograd prepun otrovnih i smrtonosnih biljaka!

Beograd -
Spisak otrovnih biljaka nije mali, a sa mnogim vrstama se susrećemo gotovo svakog dana na ulicama, ali i u svojim dvorištima i domovima

BEOGRAD - U Beogradu raste jako mnogo otrovnih, pa i smrtonosnih biljaka. Korov tatula (Datura stramonium), koju su nedavno pronašli stanovnici Dorćola, u sebi sadrži jedinjenja atropina, skopolamina i hiosciamina zbog čega, ukoliko se pojede, izaziva halucinacije, a veće doze i smrt - kaže dr Branislav Šiler, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Spisak otrovnih biljaka nije mali, a sa mnogim vrstama se susrećemo gotovo svakog dana na ulicama, ali i u svojim dvorištima i domovima.

- Ljudi često, ne znajući, u svoja dvorišta zasade neku od toksičnih vrsta. Đurđevak (Convallaria majalis) je na primer ceo otrovan, a ako se pojede i u najmanjoj količini izaziva bol u stomaku, povraćanje i usporava rad srca.

Česta vrtna biljka Tisa (Taxus baccata) cela sadrži alkaloid taksin i njeno lišće je, takođe, smrtonosno - objašnjava Šiler. Biljke koje se svrstavaju u otrovne nemaju jednak stepen toksičnosti. Otrovni sastojci se najčešće nalaze samo u pojedinim delovima biljke (listu, plodu ili korenu), međutim iz JKP “Gradsko Zelenilo” kažu da to ne znači da toksične vrste treba istrebiti.

- Moramo se upoznati sa vrstama kako ne bi došlo do trovanja, a da i dalje možemo da uživamo u njihovoj lepoti. Najčešće se baš te biljke koriste za proizvodnju lekova - kažu iz “Zelenila” i pozivaju građane da im se jave kad imaju nedoumicu u vezi neke biljne vrste.

Mučnina, otežano disanje, bol u želucu...

Posebnu pažnju treba obratiti na decu kada se igraju napolju, jer su mališani skloni da u usta stavljaju bobice, žvaću lišće, cvet ili semenke.

“Simptomi trovanja zavise od vrste biljke, a najčešće tegobe su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje, dijareja... U težim slučajevima može doći do otežanog disanja, vrtoglavice i drugih tegoba.

U svakom slučaju je bitno potražiti lekarsku pomoć”, kaže Šiler.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja