KOSTIĆ NA BIZNIS FORUMU OTKRIO ŠTA JOŠ ŽELI DA KUPI PA SE OSVRNUO I NA POREZE: Znamo ko su neplatiše, a što ne kažete ko su najveće platiše? Ja plaćam porez već 35 godina
Foto: Tanjug/Rade Prelić

MK grupa za razne poreze izdvaja državi godišnje 100 miliona evra

KOSTIĆ NA BIZNIS FORUMU OTKRIO ŠTA JOŠ ŽELI DA KUPI PA SE OSVRNUO I NA POREZE: Znamo ko su neplatiše, a što ne kažete ko su najveće platiše? Ja plaćam porez već 35 godina

InfoBiz -

KOPAONIK - Predsednik MK grupe Miodrag Kostić je izjavio da MK grupa za razne poreze izdvaja državi godišnje 100 miliona evra.

On je sinoć na panelu Unapređenje poreskog sistema i reforma Poreske uprave zapitao direktoru Poreske uprave Draganu Marković, pošto se stalno priča o tome ko su najveće neplatiše poreza u našoj zemlji - da li ona zna ko su najveće platiše od privatnih kompanija?

foto: Tanjug/Rade Prelić

Na pitanje moderatora šta očekuje kao veliki poreski obveznik u Srbiji, Kostić je kazao da već 35 godina plaća porez i da mu dođe da pita da li može sada malo da ne plaća porez? "Naravno da to nije moguće, ali postavio bih pitanje direktorki Poreske uprave, jel" vi znate ko su najveće platiše od privatnih kompanija?" Kostić je naglasio da se često u medijima može čuti da je on kupio šećeranu za tri evra i istakao da se za to vreme od 2003. do 2018. poreske obaveze mogu izmeriti stotinama miliona evra zato što te šećerane funkcionišu.

Naglasio je da MK grupa godišnje plaća za razne poreze raznim budžetima - republičkom, pokrajinskom i lokalnim 100 miliona evra, kao i da ni približno tu sumu ne isplaćuje kao dividendu svom vlasniku.

"Ne bi bilo loše da se objasni i ko su dobri, a ne samo ko nisu dobri".

Ističe da ne vidi porez kao kaznu, ali da se mora suzbiti siva ekonomija i da bi kada bi samo 10 odsto sive zone preveli u legalne tokove mogli da imamo mnogo veći privredni rast od recimo tri odsto.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kostić kaže da na ulici može da vidi sve više luksuznih automobila i da uvećanje njihovog broja nikako ne odgovora rastu naše privrede i da je upravo to siva ekonomija.

Naglasio je da se mesne prađevine najvećim delom prodaju na sivom tržištu, kao i brašno, dok oni koji posluju legalno uredno plaćaju poreze.

Direktorka Poreske uprave je odgovorila Kostiću da treba razmišljati i na tu temu koju je postavio - ko su najveće platiše, ali da ih tu malo ograničava zakonski okvir, pošto Poreska uprava u skladu sa njom dva puta godišnje objavljuje izveštaje ko su najveće neplatiše, ali da nije po zakonu dužna da objavljuje ko su najveće platiše.

"Tu bi morali da napravimo veoma pažljivo kriterijume, da li su najveće platiše u apsolutnom iznosu ili u kontinuitetu ili na određeni dan i slično. Pribojavam se da se ne napravi zla krv, pa da se u skladu sa tim izvode neki zaključci...", rekla je Marković. Ona je rekla Kostiću da je zbog toga relativno da li je baš on najbolji platiša.

Biznismen otkrio šta želi da kupi

"MK grupa" je zainteresovana za kupovinu onih "Agrokorovih" firmi koje se bave oblastima u kojima ima dugogodišnje iskustvo, a to se pre svega odnosi na poljoprivrednu proizvodnju i preradu, kaže Miodrag Kostić, predsednik "MK grupe".

"Konkretni koraci zavise od ponude i od toka samog procesa prodaje. Nemamo ambicije da kupujemo "Agrokor" u celosti, već samo one delove koji će doprineti jačanju konkurentnosti naše kompanije na evropskom i regionalnom tržištu", rekao je Kostić za Politiku. Naravno, kako je dodao, bitan faktor da do kupovine i dođe jeste odgovarajuća cena.

On je kazao da je u ovom momentu opalo interesovanje grupe za kupovinu dodatnog poljoprivrednog zemljišta i da im je PKB manje interesantan nego ranije. "Obrađujemo više od 30.000 hektara i nastojimo da povećamo efikasnost prinosa postojećih parcela koje imamo. Kada je reč o novim investicijama, radije ćemo se opredeliti za bankarski sektor u Sloveniji ili hotelijerstvo u Crnoj Gori i regiji, nego za investiciju u PKB", rekao je Kostić.

Govoreći o poslovanju u regionu, on kaže da je "MK grupa" prisutna u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i da u budućem periodu planira da širi poslovanje u ovim zemljama.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja