ČEŠKI PREDSEDNIK DOLAZI U SRBIJU U SEPTEMBRU SA INVESTITORIMA! Popović sa ambasadorom: U delegaciji predstavnici 50 kompanija koji su spremni da ulažu u našu zemlju (FOTO)
Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

EKONOMSKA SARADNJA

ČEŠKI PREDSEDNIK DOLAZI U SRBIJU U SEPTEMBRU SA INVESTITORIMA! Popović sa ambasadorom: U delegaciji predstavnici 50 kompanija koji su spremni da ulažu u našu zemlju (FOTO)

InfoBiz -

Češka pridaje veliki značaj razvoju ekonomske saradnje sa Srbijom, što potvrđuje i poseta predsednika te zemlje Miloša Zemana Srbiji, koja je najavljena za septembar ove godine, izjavio je danas ambasador Češke Tomaš Kuhta u razgovoru sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem.

Kuhta je naveo i da će u delegaciji koju će predvoditi Zeman biti više od 50 čeških kompanija.

Ministar Popović je u razgovoru sa ambasadorom istakao da je prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje premašila milijardu evra, dok su ekonomski odnosi zabeležili rast od 17, 9 odsto u odnosu na 2017.

On je podsetio na značajne češke investicije u Srbiji, poput preuzimanja Telenora od strane češke PPF grupe, dodajući da se posebno očekuje od razvoja odnosa u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

foto: Tanjug/Vlada Srbije/Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Ambasador Kuhta je naveo da je u Češkoj "visoko ocenjena" poseta ministra Popovića, kao i da je česki ministar za industriju i trgovinu Karel Havliček, zainteresovan za razvoj dalje saradnje u oblasti inovacija.

Popović je naveo da je tokom posete Češkoj, kada se sastao Havličekom, imao priliku da se lično uveri u dostignuća koja ta država ostvaruje u obasti inovacija, a posebno kada je u pitanju razvoj veštačke inteligencije.

Ministar je istakao da Srbija želi da ostvari čvršću saradnju sa Češkom u oblasti istraživanja i primene inovacija u industriji i privredi.

- Zaista je fasicantan podatak da Češka ima čak sedam odsto inženjera u ukupnoj radnoj populaciji. To pokazuje da ta zemlja razume da će u budućnosti inženjersko znanje biti najvažnije za ekonomski razvoj jedne države. Srbija se takođe razvija u tom pravcu, navedeno je u saopštenju iz Popovićevog kabineta.

foto: Tanjug/Vlada Srbije/Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Ministar je ukazao da Srbija ima snažan inženjerski kadar, koji je prema oceni najrelevantnijih svetskih istraživačkih kuća, kao što je Startap Džinom (Startup Genome) iz San Franciska, među pet najkvalitetnijih u svetu.

- Želimo da srpski i češki inženjeri još bliže sarađuju na razvoju inovacija koje će stvoriti novu vrednost u privredi i ekonomiji, ali i olakšati živote ljudi širom planete, naveo je Popović.

Na sastanku je potvrđeno da će tokom posete predsednika Češke Srbiji, ministri Popović i Havliček potpisati Memorandum o saradnji dve zemlje u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track