Najnovije vesti

POTPUNA ELEKTROENERGETSKA STABILNOST SRBIJE ZA NAREDNIH 50 GODINA: Uskoro početak gradnje novog bloka Termoelektrane Kolubara B
Foto: EPS

Novi blok te

POTPUNA ELEKTROENERGETSKA STABILNOST SRBIJE ZA NAREDNIH 50 GODINA: Uskoro početak gradnje novog bloka Termoelektrane Kolubara B

Biznis

V.d. direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić rekao je danas da je analiza pokazala da je opravdan početak izgradnje novog bloka Termoelektrane "Kolubara B" u Kaleniću, na lokaciji između Uba i Velikih Crljena.

Na ovom projektu radiće direktno više od 1.000 radnika kao i brojni podizvođači, a studije su pokazale opravdanost nastavka ovog projekta koji je počeo pre 35 godina, ali se od njega u prethodnim decenijama odustalo.

- Imamo dokazanu isplativost izgradnje novog bloka Termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, lokacija između Uba i Velikih Crljena, poznatije kao lokacija gde se, inače, nalazi drobilana i sistem za homogenizaciju uglja, odnosno za upravljanje kvalitetom, rekao je Grčić.

Podseća da se od 1984. godine, kada je odluka o izgradnji prvi put doneta, ništa nije radilo po ovom pitanju, a da je 2017. godine odobren nastavak radova na analizi koja je trebalo da pokaže da li je moguće nastaviti sa izgradnjom ovog bloka nominalne snage 354,2 megavata.

Danas je u prostorijama EPS predstavljena analiza ovog projekta a Grčić je rekao da će se sa izgradnjom novog bloka TE Kolubara B u Kaleniću, zatim završetkom takozvanog kineskog bloka i realizacijom vetroparka u Kostolcu, postići potpuna elektroenergetska stabilnost Srbije za narednih 50 godina.

U budućnosti naša zemlja planira da bude ozbiljan izvoznik električne energije, kaže Grčić i navodi da "je to ono što u političkom, socijalnom i geopolitičkom smislu daje veliki nivo sigurnosti Srbiji"

Novi blok će se graditi nekoliko godina, a na izgradnji će po projektima biti angažovano oko 1.000 ljudi dok će kasnije, na samoj elektrani Kolubara B, raditi oko 220 ljudi.

Vodilo se računa i o zaštiti životne sredine kaže prvi čovek EPS i dodaje da će na svim poslovima biti angažova srpska struka i građevinska operativa, osim na onim radovima koje srpske kompanije ne mogu da odrade.

- Ovo je jedan od najvažnijih i najlepših dana u novijoj istoriji EPS, ocenjuje Grčić.

Sledeći korak, nakon današnje prezentacija, jeste da Nadzorni odbor EPS

 pošalje resornom ministartstvu sva potrebna mišljenja, analize i saglasnosti, a zatim sve ide na odobrenje Vladi Srbije.

U celom projektu i analizama su inače učestvovali "Energoprojekt", domaći instituti pri rudarskom, mašinskom i građevinskom fakultetu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić podsetio je danas da je reč o projektu koji je započet 1984. godine kada je doneta odluka o izgradnji, a 1992. godine projekat je obustavljen.

Zatim, 1996. godine ponovo je započeo, da bi se konačno od projekta odustalo 2004. godine.

Ministar kaže da će se nakon odobrenja vlade brzo krenuti u aktivnosti izgradnje.

Izgranja novog bloka snage 350 megavata, navodi, trebalo bi da proizvode gotovo 2000 gigavat časova električne energije, što je 6 do 7 procenata ukupne električne energije koja se u ovom trenutku proizvodi u Srbiji.

Antić kaže da je proteklih godina EPS sačuvao opremu koja je ranije obezbeđena za ovaj projekat i da će ona moći da se upotrebi prilikom nastavka izgradnje.

Oprema je, kaže, u izuzetno dobrom stanju pa se danas procenjuje da ona može biti upotrebljena, a svi do sada izvedeni radovi na ovoj lokaciji su prošli sve neophodne testove.

- Tehnička studija pokazuje da imamo opravdanost za nastavak izgradnje takvog projekta, polazeći od činejnice da će potrebe za električnom energijom u Srbiji i svetu rasti i da će nam biti neophodni novi objekti, rekao je Antić.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...