MMF POHVALIO SRBIJU: Vlasti su na pandemiju odgovorile odmah, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera
Foto: Profimedia/ Frank Vetere / Alamy

ekonomska politika

MMF POHVALIO SRBIJU: Vlasti su na pandemiju odgovorile odmah, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera

InfoBiz -

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI), saopšteno je danas iz Narodne banke Srbije (NBS).

U odluci Odbora izvršnih direktora MMF-a o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, donetoj 26. avgusta, navodi se da su vlasti Srbije u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite i donele veliki paket mera.

Takav odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji Odbor MMF-a je ocenio izuzetno pozitivno, ističući da je odgovor bio snažan, pravovremen i sveobuhvatan, kaže se u saopštenju NBS.

Vlasti u Srbiji su na pandemiju odgovorile odmah, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera, kao i merama usmerenim ka bankarskom sektoru, napominje MMF.

Dodaje se da su mere dobro osmišljene i na pravi način usmerene na zaštitu i podršku domaćinstvima, na očuvanje radnih mesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenje dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu i olakšanje otplate obaveza po osnovu kredita.

Odbor takođe konstatuje da je u Srbiji očuvana niska inflacija i stabilan kurs, da je NBS vodila adekvatnu relaksirajuću monetarnu politiku i donosila privremene vanredne mere kojima se pomaže u očuvanju likvidnosti bankarskog sektora i daje podrška kreditnoj aktivnosti.

MMF napominje i da je fiskalni paket koji je donet kao odgovor na krizu jedan od najvećih u regionu, i da pruža potrebnu podršku domaćinstvima, preduzećima i zdravstvenom sistemu.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je odluka o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa očekivana.

"Srbija sprovodi ekonomski program jačanjem domaćih faktora rasta, a niska inflacija i stabilan finansijski sektor bili su i ostaće značajna podrška javnim finansijama", rekla je Tabakovićeva i naglasila da je u saradnji NBS i Vlade u proteklih osam godina stabilizovana ekonomija zemlje.

Kroz nisku inflaciju, relativno stabilan kurs dinara, devizne rezerve na rekordnom nivou, jačanje finansijske stabilnosti i brojne inovacije, NBS je, kaže, doprinosila povoljnim izgledima za ubrzani ekonomski rast.

"Takav odgovoran pristup stvorio je i prostor za odbranu naše ekonomije od različitih izazova, i za donošenje obimnih paketa monetarnih i fiskalnih mera, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti, kao ni fiskalne pozicije države", poručila je guvernerka.

Takođe je podsetila da je tokom jula Misija MMF-a ocenila da je NBS kroz svoje reakcije - od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti, propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika i druge oblike olakžanja u izmirivanju obaveza, kao i nizom drugih mera, nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost i u ovim uslovima ogromnih neizvesnosti na globalnom nivou.

Odbor MMF-a projektuje da će u uslovima globalnog šoka koji je snažno uticao na eksternu tražnju i uslovio poremećaje u globalnim i regionalnim lancima snabdevanja, stopa realnog rasta BDP-a Srbije biti na nivou od minus 3,0 posto u 2020. godini.

NBS ističe da je Fond u junu u odnosu na april dodatno smanjio projekcije rasta za ogroman broj zemalja, dok je za Srbiju zadržao aprilsku projekciju upravo zbog snažnog, pravovremenog i sveobuhvatnog odgovora na krizu.

MMF očekuje u 2021. i 2022. godini snažan privredni rast Srbije od 6,0 procenata, što je jedan od najbržih oporavaka, kao i održiv rast od minimum 4,0 odsto u srednjem roku.

Predviđa takođe da će inflacija u Srbiji ostati pod kontrolom NBS i u 2020. godini i u srednjem roku. Za ovu godinu projektuju prosečnu inflaciju od 1,5 posto, a nakon toga njeno postepeno približavanje centralnoj vrednosti cilja u srednjem roku.

"Takav profil inflacije je i u skladu s projekcijom NBS, kojem bi trebalo da doprinese i oporavak agregatne tražnje koji je podržan merama monetarne i fiskalne politike“, rekla je guvernerla Tabaković.

Prema oceni MMF-a, fiskalni deficit bi već u 2021. godini trebalo da bude na nivou od oko 2,0 procenta BDP-a, a u godinama nakon toga na nivou od 0,5 posto.

To će obezbediti da se učešće javnog duga u BDP-u brzo vrati na silaznu putanju, pri čemu MMF projektuje da će i u ovoj, kriznoj godini, njegov udeo ostati ispod 60 posto BDP-a.

Odbor MMF-a procenjuje da će Srbija nastaviti sa dobrom politikom rasta javnih investicija i u 2021. godini, za koje očekuju da u periodu od 2021. godine budu na nivou iznad 5,0 odsto BDP-a.

Guvernerka NBS kaže da je srednjoročni makroekonomski okvir koji MMF projektuje za Srbiju dosta dobar, da projektuje dinamičan rast koji ima dobru strukturu, uz nisku inflaciju, dobre javne finansije i poverenje investitora koje se ogleda i kroz visoke prilive stranih direktnih investicija.

Za ovu godinu guvernerka Tabaković smatra da će privredni rast Srbije biti i bolji od ocena MMF-a, o čemu se i tokom junskih i julskih sastanaka sa Misijom MMF-a detaljno razgovaralo.

Instrument za koordinaciju politike odobren je Srbiji u julu 2018. na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja