Najnovije vesti

REIZBOR: Marku Čadežu treći mandat u bordu direktora Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Privredne komore Srbije

REIZBOR: Marku Čadežu treći mandat u bordu direktora Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije

Biznis

Ta asocijacija predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih lokalnih komora

BRISEL - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ponovo je danas izabran za člana Borda direktora Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije, saopšteno je danas iz PKS.

Ta asocijacija predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih lokalnih komora.

Čadežu, koji kopredsedava Odboru za zajedničko tržište i vodi Digitalnu mrežu Evrokomore, to je treći jednogodišnji mandat u najvišem rukovodstvu Evrokomore u kome predstavlja komore iz zemalja koje nisu članice EU.

Cadež kaže da je to, ne samo još jedno priznanje njemu lično i PKS za doprinos koji su proteklih godina dala aktivnim angažovanjem u Evrokomori, već je, u ovom trenutku, to posebno značajno za Zapadni Balkan.

"Daje nam mogućnost da i u narednom periodu u Briselu najdirektnije zastupamo stavove zapadnobalkanskih ekonomija i kompanija u procesu evropskih integracija, povezujemo ih sa kompanijama iz EU i kroz razmenu informacija i iskustva sa kolegama iz drugih komora kreiramo zajedničke programe i usluge za konkurentnije poslovanje naših članica", rekao je Čadež.

On je ukazao da Evrokomora i predsednik Kristof Lajtl pružaju punu podršku naporima za čvršće ekonomske integracije unutar regiona i sa EU, realizaciji inicijative za implementaciju četiri evropske slobode kroz izgradnju zajedničkog zapadnobalkanskog tržišta bez barijera i proširenju EU na Zapadni Balkan.

Navodi da je ta podrška dodatno potvrđena i nedavnom odlukom o formiranju posebnog odbora Evrokomore za susedstvo i proširenje.

Evrokomora je, podseća Čadež, svoju jasnu poruku i zalaganje za brže evrointegracije Zapadnog Balkana, uputila i zvanično Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, u dokumentu, usvojenom na današnji dan prošle godine, pozivajući evropske institucije da u tome što snažnije i konkretnije podrže ekonomije regiona.

- Verujem da su naše angažovanje i glas evropske privrede doprineli da danas imamo i ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan, koji će zajedno sa američkom podrškom koju smo dobili vašingtonskim sporazumom doprineti rastu, ekonomskom snaženju, većoj stabilnosti u regionu i ubrzanju reformi kako bi zapadnobalkanske ekonomije spremnije i brže ušle u Evropsku uniju”, kaže Čadež.

Činjenica da 20 miliona kompanija poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije ovog regiona Balkana što pre i formalno postanu deo EU, po rečima predsednika PKS, snažan je vetar u leđa i inicijativi Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, za inkluzivno proširenje.

"Očekujemo i sa partnerima iz EU posvećeno radimo, da realizacija te inicijative počne već tokom aktuelnog, nemačkog predsedavanja, što će kompanijama iz regiona, sa usvajanjem standarda EU i primenom usklađenih zakona i propisa, i pre zvaničnog članstva u EU, obezbediti ekonomske povlastice kakve uživaju i privrede zemalja članica”, ističe Čadež.

To je, kako je rekao, jasan interes i naših ekonomija, jer će smanjiti troškove i povećati konkurentnost kompanija, obezbediti im bolji pristup finansijama, ubrzati trgovinu i omogućiti rast međusobne i razmene sa svetom, ali i interes kompanija iz EU, koje ovde već posluju i nameravaju da se šire u regionu, evropske privrede kao našeg najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i najvećeg investitora u Srbiji i regionu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...