Najnovije vesti

VUČIĆ HITNO NA TV POSLE RAZGOVORA S MMF Srbija će biti najbolja u Evropi po stopi rasta! Veće penzije, prosečna plata u martu 540e
Foto: RTS Printscreen

tv uključenje

VUČIĆ HITNO NA TV POSLE RAZGOVORA S MMF Srbija će biti najbolja u Evropi po stopi rasta! Veće penzije, prosečna plata u martu 540e

Politika

Bićemo jedina zemlja u Evropi koja će povećavati plate što je neverovatno u ovakvim uslovima svetske ekonomske krize... To znači da bi prosečna plata sa današnjih 510 ili 515 evra išla na 540 i više u martu - objasnio je Vučić

BEOGRAD - Imam nekoliko važnih vesti za vas, a prva je da MMF poboljšava prognozu za Srbiju! Iako će zvanična procena biti za dva dana, ovlastili su me da ovo smem da kažem! To znači da će Srbija biti najbolja u Evropi po stopi privrednog rasta, dobiće zlatnu medalju! Čestitam građanima Srbije - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u uključenju uživo u dnevnik javnog servisa.

To znači, objasnio je Vučić, da ove zemlje koje imaju pad neće smeti da povećavaju penzije i plate u javnom sektoru, a Srbija će smeti jer smo disciplinovani, veoma pažljivo to razmatramo sa MMF, a oni su vrlo oprezni. 

S obzirom da u januaru ističe aranžman Srbije sa MMF, Vučić je dodao da ćemo napraviti novi jer je posredi pitanje sigurnosti i dobre pozicije na svetskom finansijskom tržištu.

- Oni su rekli da ne mogu da veruju da će neka zemlja moći da u ovoj situaciji podigne plate... Biće povećanja plata što je neverovatno sa ovakvim uslovima svetske ekonomske krize... To znači da bi prosečne plate sa današnjih 510 ili 515 evra na 540 i više u martu  - objasnio je Vučić.

MMF: Rast srpske privrede -1,5 odsto,najbolji u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će MMF uskoro zvanično objaviti da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj "korona" godini biti svega minus 1,5 odsto, što će našu zemlju, kako ističe, staviti na prvo mesto po rastu u Evropi. Vučić je to preneo posle sastanka sa šefom delegacije MMF-a Janom Kejsom Martejnom.

 "Oni su poboljšali prognozu, prvobitno su rekli da neće biti minus 3, nego minus 2,5. A, zvanična procena, koju će potvrditi za dva dana, je da će biti minus 1,5. A, mi ćemo da radimo da bude još niži", rekao je Vučić za RTS. Vučić je istakao da je takva prognoza MMF usledila jer su videli naše performanse i sve što je urađeno u trećem kvartalu ove godine, u periodu za koji je naša procena bila da ćemo imati minimalan, ali pozitivan rast BDP, iako smo bili užasno pogođeni koronom.

- Bili smo drugi iza Litvanije, ali, po ovoj novoj proceni Srbija će biti najbolja u Evropi. Naša zemlja će 2020. završiti kao zemlja sa zlatnom medaljom", naglasio je Vučić. Istakao je da MMF kaže da ćemo imati najmanje pad ili minimalan pad u odnosu na druge zemlje. Vučić je naveo da će Grčka imati minus 9,5 odsto pad BDP ove godine, Crna Gora minus 12, Slovenija minus 6,7 odsto, Hrvatska minus 9, Albanija minus 7,5 odsto, Mađarska minus 6,1 odsto, i tzv. Kosovo minus 7,5 odsto, dok Srbija samo 1,5 odsto. "Želim da čestitam građanima Srbije. Mi se time ne zadovoljavamo, jer hoćemo da imamo i pozitivan rast", naglasio je Vučić.

Ogroman novac države za pomoć privatnom sektoru

Vučić je rekao danas da je država u situaciji pandemije korona virusa uložila ogroman novac i mnogo pomogla privatnom sektoru i da sve vreme to radi. On jepodsetio na tri minimalca, kao i na olakšice za velike kompanije. Dodao je i da je hotelijerska industrija koja je pretrpela nenadoknadive gubitke dobila ogromnu pomoć države i za hotelske krevete i za sobe po kombinovanom metodu 70 plus 30. Vučić je napomenuo i da su svi preuzeli naš koncept pomoći privredi od tri cela minimalca i plus dva puta od 60 odnosno 50 odsto za velike kompanije. "To je ogroman novac, a ljudi zaboravljaju da on ne moze da se baci iz ćupa", rekao je Vučić. On je precizirao da drzava ima obavezu da reguliše stvari i da naplati porez, ali da je država ovoga puta mnogo učinila. "Gledaćemo da plate podignemo ponovo medicinskim osoblju", najavio je Vučić.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...