ČADEŽ SA PROIZVODJAČIMA PIVA O PROBLEMIMA ZBOG PANDEMIJE: Pripremiće sedetaljna analiza i predlozi daljih koraka
Foto: Tanjug Printscreen

apel za pomoć

ČADEŽ SA PROIZVODJAČIMA PIVA O PROBLEMIMA ZBOG PANDEMIJE: Pripremiće sedetaljna analiza i predlozi daljih koraka

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o problemima sa kojima je, u vreme pandemije kovid 19, suočena industrija piva, kao i o predlozima za oporavak te privredne grane, saopštila je PKS.

"PKS nastoji da u dijalogu sa poslovnom zajednicom i nadležnim institucijama, dođe do kvalitetnih i primenljivih rešenja koja će pomoći privredi da reši probleme izazvane globalnom zdravstvenom krizom", rekao je Čadež.

Predstavnici Udruženja pivara Srbije, koje okuplja Apatinsku pivaru, "Kalzberg Srbiju" "Hajneken" i "Sladaru Suflet Srbija" ukazali su da je stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije. Kako su istakli, stabilizacijom, kao i promenom metoda obračuna akcize, bili bi omogućeni veća predvidljivost i lakše poslovanje, bez negativnog uticaja na zaposlene i krajnje potrošače, kao i stabilni prihodi budžetu.

Među predlozima navedeni su i smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV), subvencionisanje cene zakupa poslovnog prostora za sektor hotelijerstva i ugostiteljstva i smanjenje naknade za vode. Tokom diskusije ukazano je, kako se navodi, na mogućnost i potrebu da se razvije poseban vid podrške kojim bi se domaći poljoprivrednici i poslovni sistemi dodatno zainteresovali i pomogli da započnu intenzivniju proizvodnju hmelja za potrebe pivarske industrije Srbije.

PKS i Udružnje pivara Srbije pripremiće detaljnu analizu i predloge daljih koraka sa ciljem realizacije dogovorenih ciljeva, dodaje se u saopštenju. Na sastanku je predstavljen projekat PKS "Stvarano u Srbiji", usmeren na podršku domaćim proizvodima i proizvodjačima i kolektivni žig "Čuvarkuća" kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda. Nosilac prava na žig u industriji piva je kompanija "Hajneken" za "Zaječarsko pivo", navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track