01:45

MUKE PROGRAMERSKE: Evo šta se krije iza NAJVEĆIH PLATA u Srbiji

nije im lako!

MUKE PROGRAMERSKE: Evo šta se krije iza NAJVEĆIH PLATA u Srbiji

InfoBiz -

Jedan od najplaćenijih poslova u Srbiji je programiranje. Prosečna plata programera iznosi 1.500 evra, neretko i znatno više. Međutim, svi znaju benefite bavljenja it strukom, zaboravljajući da i on ima svoju mračnu stranu.

Vladan Nenadić je pre više od 20 godina ušao u svet programiranja. Ono diktira da se pred računarom provodi minimum osam do 12 sati dnevno, zahteva poštovanje nerealnih želja klijenata, rad od kuće, u kratkim rokovima.

Sagovornik Kurir televizije kaže da klijenti često menjaju zahteve u poslednjem momentu, greške se ne praštaju, a vremena nema dovoljno.

Vladan Nenadić
foto: Kurir TV

"Vi sad imate problem. Tipa, otvaranje prodavnice tad i tad, treba im softver tad i tad, ali oni su se setili nedelju dana pred otvaranje da treba da se izmeni pola programa. Vi kad naučite da pišete, vi znate da pišete celog života. Vi kad počnete da programirate, ako hoćete da ostanete u tom poslu morate stalno da se nadograđujete", objašnjava.

Psihoterapet Aleksandra Đurić kaže da pritisak pojačava i prekovremeni rad, što potvrđuje sve veći broj njenih klijenata sa tim problemima.

"Posao koji se prenosi i u slobodno vreme i u privatnu sferu, pa kad dođu s posla kući, gubi se ta granica između privatnog i radnog vremena. Narušavaju se međuljudski odnosi, narušava se vreme za razonodu, za intimnost, za komunikaciju", nabraja.

Vladan Nenadić
foto: Kurir TV

Programer Nenadić dodaje da, kako ne bi sagoreo na poslu, u poslednje vreme rešio da odbija pojedine poslove.

"Vi ste totalno gotovi. Ne možete ni da pričate, nemate komunikaciju ni sa kim, mozak vam se zablokirao. Ne možete više da izađete na kraj sa normalnim stvarima koje su životne, da li su to deca, žena, kako god", zaključuje Vladan. (Kurir.rs)

Bonus video:

01:08

OSNOVCI ĆE UČITI DA LEPO GOVORE! Mladi koriste samo 2.000 reči, od toga polovina su sleng, poštapalice i tuđice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track