OGLASILA SE NARODNA BANKA POVODOM SITUACIJE U UKRAJINI: Stabilnost svih banaka u Srbiji i depozita je očuvana
Foto: Zorana Jevtić

bez brige

OGLASILA SE NARODNA BANKA POVODOM SITUACIJE U UKRAJINI: Stabilnost svih banaka u Srbiji i depozita je očuvana

InfoBiz -

NBS: Sberbanka u Srbiji likvidna, mere ECB ne odnose se na nju

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je Sberbanka Srbija visoko likvidna i dobro kapitalizovana i da se na nju ne odnosi procena Evropske centralne banke (ECB) o mogućem bankrotu zbog velikog odliva depozita, koji je zabeležen u podružnicama u Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji.

NBS je u vezi sa merama ECB i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema Sberbank Europe AG Beč, koja je vlasnik Sberbanke Srbija, objavila da je ova banka, koja posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, "visoko likvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbedjeni su na domaćem tržištu i navedene odluke se ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija".

ECB: Evropske filijale ruske Sberbanke suočene sa bankrotom

Evropske filijale ruske banke Sberbank suočene su sa bankrotom, saopštila je danas Evropska centralna banka (ECB) nakon uvodjenja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu. ECB je ocenila da će Sberbank Europe AG i njene dve podružnice, Sberbank dd u Hrvatskoj i Sberbank banka dd u Sloveniji verovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosne situacije. Sberbank Europe AG ima podružnice i u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Madjarskoj i Srbiji. I one bi bile pogodjene bankrotom, ali nisu u nadležnosti ECB.

AIK banka stekla uslove za preuzimanje Sberbanke u Srbiji

AIK banka je saopštila da je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za preuzimanje Sberbanke u Srbiji. Na ovaj način će AIK banka povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u Srbiji, ističe se u saopštenju.

AIK banka, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, započela je prošle godine proces preuzimanja Sberbanke kojim uvećava svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra.

"Jačanjem tržišne pozicije korak smo bliže ostvarenju našeg strateškog cilja da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu. Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde evra, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije", istakla je predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić. Predsednik Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Vladimir Bošković je rekao da je ta banka prošle godine ostvarila najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, i rast depozita od 30 odsto. "U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati", kazao je Bošković.

ECB je objavila je da će evropske podružnice ruske Sberbanke verovatno propasti zbog velikog odliva depozita, nakon uvedenih sankcija čija je namera da kazne Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Zbog toga je evropski Jedinstveni odbor za sanaciju uveo moratorijum na plaćanja Sberbanke u Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji i treba da proceni da li je u javnom interesu spasavanje te banke

Narodna banka Srbije
foto: Stefan Jokić

.Iz NBS su naglasili da su stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita u potpunosti očuvani, uz podsećenje da su i dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Centralna banka Srbije, kako je navedeno, neprekidno prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i medjunarodnom tržištu, posebno sada u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti izazvane krizom u Ukrajini.

"Osim što pomno prati poslovanje Sberbanka Srbija i sve ključne pokazatelje i kretanja, NBS ima i kontinuiranu komunikaciju sa rukovodstvom banke i tokom celog tog procesa nisu identifikovani bilo kakvi problemi u poslovanju banke", saopštila je NBS.

Kako se dodaje, NBS će, ako bi bilo nužno, preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju u cilju očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti odnosno makroekonomske stabilnosti u celini.

"Ako bi se za tim javila potreba, NBS na raspolaganju ima i čitav niz instrumenata i regulatornih mera kojima može da reaguje brzo i efikasno i da time obezbedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku", piše u saopštenju.

U NBS smatraju će na poslovanje Sberbanke Srbija dodatno pozitivno uticati i činjenica da je dala prethodnu saglasnost, po zahtevu AIK banke, za sticanje vlasništva u Sberbanci Srbija, te da je u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbanci Srbija.

ECB je objavila da je Sberbank Europe AG, sa sedištem u Austriji i sa filijalama u Hrvatskoj i Sloveniji, "iskusila znatan odliv depozita kao rezultat uticaja geopolitičkih tenzija na reputaciju", uz ocenu da te tri podružnice ruskog kreditora propadaju ili će verovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosne situacije.

ECB je procenile da ti ogranci Sberbanke u Evropi verovatno neće moći da plate svoje dugove ili druge obaveze kada dospeju, navodeći da nema raspoloživih mera koje bi dale realnu šansu za vraćanje pozicije Sberbanke na nivou grupe ili njenih podružnica unutar bankarske unije.

Iz ECB su podsetili i da Sberbank Europe takodje ima podružnice izvan Evropske bankarske unije, uključujući Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Srbiju, te da je zato što one nisu u nadležnost ECB-a, kontaktirala nacionalne nadležne organe u tim državama.

Sberbanka Europe ima popdružnice i u Nemačkoj, Madjarskoj i Češkoj.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track