GUVERENERKA JORGOVANKA OTKRILA ŠTA ČESTO PITA PREDSEDNIKA: Ja mu kažem Aleksandre... Ne idem na prijeme, ne dodvoravam se nikome
Foto: Zorana Jevtić

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković

GUVERENERKA JORGOVANKA OTKRILA ŠTA ČESTO PITA PREDSEDNIKA: Ja mu kažem Aleksandre... Ne idem na prijeme, ne dodvoravam se nikome

Politika -

BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je njena odluka da se stranim master i viza karticama dozvoli ravnopravan tretman u Srbiji, svake godine sačuva u zemlji oko 30 miliona evra.

Tabaković je odbacila kritike samostalnog poslanika Vladana Glišića da nastavlja istu politiku kao njeni prethodnici koji su prodali sve domaće banke.

Glišić je rekao da je Tabaković dok je bila u opoziciji kritikovala takvu politiku, a onda nastavila da radi tako da nema inflacije, ali da sve ide na ruku stranim bankarima.

Skupština o izboru viceguvernera NBS

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad, a na dnevnom redu je izbor viceguvernera Narodne banke Srbije, za kojeg je, na novi mandat od šest godina ponovo predložena Ana Ivković. Predloženi kandidat ispunjava zakonom propisane uslove za izbor na funkciju viceguvernera, što je na najbolji način potvrdjeno obavljanjem te funkcije u prethodnom periodu na izuzetno kvalitetan način, navedeno je u obrazloženju koje je potpisala guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković. Poslanici na početku postavljaju pitanja nadležnima, nakon čega će započeti raspravu.

Tabaković je upotrebila metaforu da "društvo nije brod koji možete da izvučete na obalu pa da ga popravite, nego plovi i ne može da napravi zaokret odjednom.

Dodala je da je trpela pritiske kad je predlagala zakon da Dina kartica bude obavezna kartica, uz ostale, "Ja sam i tada pitala onog ko je za mene, čovek koji se po hrabrosti i neproračunatosti ne može uporediti ni sa kim. Ja mu često kažem 'Aleksandre, da li te je dostojan ovaj narod?' Pitala sam ga imam li podršku poslaničke većine i on mi je rekao da imam", objasnila je Tabaković.

Ona je dodala da ne prima ambasadore, ne ide na prijeme i ne dodvorava se nikome.

Tabaković danas pred poslanicima brani predlog za izbor viceguvernera, a poslanici su da sada uglavnom hvalili rad guvernerke NBS i njenih saradnika.

Za uspeh Narodne banke Srbije presudna podrška Vučića

Guvernerka Tabaković izjavila je danas da je za uspešan rad NBS presudna podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Obrazlažući predlog da Ana Ivković ponovo bude izabrana za viceguvernera, Tabaković je istakla da se njenim izborom obezbeđuje nesmetan rad Izvršnog odbora NBS koji donosi najvažnije odluke za razvoj Srbije.

"Ovim izborom se dodatno potvrdjuje politika razvoja Srbije na zdravim makoroekonomskim temeljima koja traje već godinama unazad, politika stabilnosti i kontinuiteta NBS od 2012. godine uz uvek prisutnu i presudnu podršku Aleksandra Vučića najpre sa mesta premijera, a onda sa mesta predsednika države. Bez te neposredne, presudne podrške NBS bi znatno teže ostvarivala svoje ciljeve i zadatke i mi danas ne bi bili ovako ponosni na izvanredne rezultate u oblasti ekonomije ostvarujemo kao država", izjavila je Tabaković.

Guvernerka je navela sve uspehe države od kako je na vlasti Aleksandar Vučić i posebno istakla smanjenje inflacije na dva posto, stabilnost dinara, devizne rezerve od 15,6 milijardi evra, i zalihe rezerve u zlatu koje su povećane na 36,8 tona, dok su 2012. godine bile skoro duplo manje.

Tabaković je istakla da je deo te politike i Ana Ivković i da je "zbog nesporne stručnosti i predanosti poslu" i ovog puta predložila za viceguvernera.

Na kraju, guvernerka je još jednom ponovila da je za dobar kreditni rejting Srbije i ukupan iznos investicija od 2012. godine od čak 22 milijarde evra zaslužan "neverovatan rad predsednika Aleksandra Vučića i njegovog tima".

Poslanici bi o predlogu trebalo da se izjasne do kraja nedelje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja