01:28

Polaganje kamena temeljca za novu fabriku vakcina u naselju Soko Salaš

SVEČANOST u zemunskom naselju Soko Salaš, 30 miliona doza godišnje

PREDSEDNIK: Srpska lepotica, fabrika vakcina! Lično bih podržao obaveznu vakcinaciju! I 3. dozu ću kinesku, GLEDAM ŠTA PRIMA ŠEIK

Politika -

Nadam se da ćemo uz pomoć ovih ovde prijatelja uspeti da napravimo regionalno čudo na ponos Srbiji, rekao je predsednik prethodno objavivši snimak na kojem se vidi kako će fabrika izgledati

BEOGRAD - Fabrika za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm biće izgrađena u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone Autoput.

1 / 15 Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija će imati jednu od najmodernijih fabrika vakcina, rekao je Vučić obilazeći lokaciju gde će fabrika biti građena i dodao da je gledao maketu ne verujući da će ovo biti izgrađeno ali uz nadu da hoće.

Srbija će da ima jednu od najmodernih fabrika vakcina! Danas sam izuzetno ponosan što se nalazim ovde na teritoriji opštine Zemun, na izuzetnoj lokaciji, ne samo za naš grad, već i za celu našu zemlju. Ponosan što počinjemo izgradnju potpuno novih kapaciteta, za punjenje i proizvodnju vakcina, to govori nekoliko stvari o nama i o tome šta ćemo imati u budućnosti. Drznuli smo se da budemo hrabri, odgovorni i ozbiljni, ali i da visoko podižemo lestvicu. Biće ovo regionalno čudo, a srpski ponos! Ovo su stvari koje ostaju, za koje živite i za koje se borite. Ovo je ono što menja stvarnost i donosi život ljudima. Hvala našim prijateljima iz NR Kine i UAE! Živelo naše prijateljstvo, živela Srbija!, poručio je predsednik.

- Lokacija odgovara? Struju, vodu, infrastrukturu imate?, upitao je predsednik na terenu obilazeći lokaciju.

00:55

Fabrika Sinofarm Zemun Polje

Posle obilaska u obraćanju medijima je naglasio da je ovo veliki dan za Srbiju koja će imati modernu fabriku vakcina u kojoj će se proizvoditi 30 miliona doza godišnje, a ima kapacitet za 40 miliona doza. On je dodao da će prvo biti zaposleno 180 ljudi, od toga 40 odsto visoko obrazovanih a ostalo su laboranti, a potom i do 300 ljudi.

Aleksandar Vučić, fabrika Sinofarm, kamen temeljac, Zemun Polje
foto: TV Pink Printscreen

- Nadam se da ćemo uz pomoć ovih ovde prijatelja uspeti da napravimo regionalno čudo na ponos Srbiji - rekao je predsednik prethodno rekavši da se već radi i na 4-valentnoj vakcini protiv gripa.

Vučić je rekao da će ova fabrika biti jedna od najmodernijih u svetu gde će kineska vakcina moći da se usavršava i u budućnosti puni novim komponentama.

"Ponosam sam što će Srbija u saradnji sa Kinom i UAE imati fabriku koja će vakcinama snabdetvati i zemlje regiona i Evrope i što nismo čekali da nam neko drugi ponudi rešenje u borbi protiv pandemije već mi uspevamo da rešavamo deo regionalnih i globalnih problema", kazao je Vučić.

On je naveo da će do kraja marta iduće godine biti završen prvi pogon gde će se puniti kineske vakcione, a u drugoj fazi, do 2023. godine, biće izgradjen i pogon gde će se proizvoditi aktivna supstanca za vakcionu.

01:28

Polaganje kamena temeljca za novu fabriku vakcina u naselju Soko Salaš

Šta će nama fabrika vakcina?!

Predsednik je naglasio i da je ova fabrika tehnološki napredak Srbije i da mu je čudno kad pitaju šta će nama fabrika vakcina...

- Treba nam za sledećih 50 ili 100 godina, neće se tu samo proizvoditi kovid vakcine nego i sve druge, važna je i za druge bolesti, za vakcine za životinje - dodao je predsednik.

Lično sam za obaveznu vakcinaciju

Predsednik je rekao da je lično za obaveznu vakcinaciju i da ne razume neodgovorne koji neće da se vakcinišu, ali da obavezne vakcinacije neće biti jer možda da se pridržava slova zakona i Ustava. Predsednik je rekao da neće da ulazi u polemiku koja je vakcina bolja ili ne, a on će se lično i u 3. dozi vakcinisati kineskim Sinofarmom jer "gleda šta šeik Muhamed radi koji uvek sa sobom, kud god išao, ima kutiju s vakcinama".

Podsetimo, izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm u beogradskoj opštini Zemun počela je danas, a biće ;zajedničko ulaganje Srbije, Кine i Ujedinjenih Arapskih Emirata u vrednosti 30 miliona evra. U toj fabrici koja će se u prvoj fazi prostirati na 11.800 kvadrata godišnje će se proizvoditi oko 30 miliona vakcina, a imaće kapaciteta za proizvodnju 40 miliona vakcina.

fabrika vakcina, Aleksandar Vučić, Kamen-temeljac
foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Plan je da fabrika bude završena u prvom kvartalu iduće godine, do kada će se punjenje Sinofarm vakcine raditi u Hemofarmu.

Svečanosti povodom polaganja kamena temeljca za fabriku vakciona prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ; generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals iz UAE ;Kaldun Al Mubarak i generalni direktor kineske kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Ne razumem šta žele Ujedinjeni protiv kovida

Vučić je izjavio danas da ne razume šta želi organizacija "Ujedinjeni protiv kovida" jer je samo u nekoliko dana od države tražila primenu potpuno oprečnih mera u sprečavanju širenja pandemije.

"Pre nekoliko dana su pričali da ćemo da donosimo mere da izbegnemo ustanak 11. septembra. A onda su tražili od nas da uvodimo mere. Šta vi ljudi hoćete? Ako uvodimo mere, onda sputavamo političke slobode a ako ne, onda smo krivi za širenje korone", rekao je Vučić novinarima nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju kineskih vakcina.

On je rekao da je ta optužba nepravedna jer je vlast "obezbedila bolnice, lekove, vakcine" i povećala plate za medinske radnike. "A nisu krivi oni koji se nisu vakcinisali i širili pometnju?", upitao je on.

Aleksandar Vučić, fabrika Sinofarm, kamen temeljac, Zemun Polje
foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o izgradnji fabrike za vakcine, a povodom tvrdnji da je ona sada nepotrebna, Vučić je rekao da će ona biti potrebna i za 50 ili 100 godina, i to ne samo zbog korone već i za druge potrebe. On je ponovio da se danas sastao sa novim visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom i da je imao otvoren razgovor, iako teme koje su bile na stolu "nisu bile lake".

"Izneo sam svoje zebnje, rekao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i integritet BiH, ali i celovitost i integritet Republike Srpske. Preneo sam da želimo još bolje ekonomske veze, i svake druge, i sa RS i sa BiH. Zamolio sam ga da imaju mnogo balansiraniji pristup nego neki drugi predstavnici medjunarodne zajednice. Izneo sam i stav o promeni Bonskih ovlašćenja", rekao je on. Vučić je dodao da se nije razgovaralo o deblokadi rada institucija BiH i rekao da to nije u ingerenciji Srbije.

Odgovarajući na pitanje o povlačenju kompanije Šinvon iz Niša, Vučić je rekao da će se Vlada pobrinuti za radnike koji ostaju bez posla i da će već u nedelju razgovarati sa predstavnicima Leonija i drugih poslodavaca u Nišu da preuzmu deo tih radnika.

Predsednik pokazao snimak kako će izgledati fabrika vakcina

- Danas u 12 sati zajedno s našim prijateljima iz UAE i NR Kine polažemo kamen-temeljac za našu novu fabriku vakcina! Živela Srbija!, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros na svom Instagramu.

Aleksandar Vučić, fabrika Sinofarm, kamen temeljac, Zemun Polje
foto: TV Pink Printscreen

On je na svom Instagram profilu Budućnost Srbije objavio i snimak kako će izgledati nova fabrika vakcina koja se gradi u Beogradu.

Kurir.rs/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track