VLADU PRE 12 GODINA DRUGARI NAGOVORILI DA UĐE U BIZNIS S CVEĆEM I kaže, nije se pokajao! Od zarade proširio posao čak 7 PUTA!
Foto: RINA

razradio odličan biznis u selu kod topole

VLADU PRE 12 GODINA DRUGARI NAGOVORILI DA UĐE U BIZNIS S CVEĆEM I kaže, nije se pokajao! Od zarade proširio posao čak 7 PUTA!

InfoBiz -

Počeo da gaji cveće na 100 kvadarata, a posle 12 godina parcelu uvećao sedam puta

TOPOLA - Ove godine skoro sve je poskupelo, ali cveće je zadržalo svoju staru cenu. Sezona za cvećare kad je u pitanju porodaja polako se privodi kraju, ali posla za njih ima čitave godine.

Biljke koje su ostale moraju se negovati i dalje ili pak uništiti kako bi se plastenici očistili i pripremili za sledeću godinu. Vlada Vasiljević iz sela Gornja Trnava kod Topole je pre 12 godina započeo posao sa cvećem i kako kaže, nije se pokajao iako je ova godina bila teška za njih.

„Sve više ulažemo a sve manja je zarada. Repromaterijal je poskupeo a cene se nisu menjale otkako sam počeo da radim, vrlo malo. Ali, neću odustati. Nastavljam proizvodnju, održavamo neke biljke u životu a jedan deo se baca samo se iskoriste čašice koje mogu", kaže Vlada.

Topola, cveće, Vlada Vasiljević, Gornja Trnava
foto: RINA

Ovaj cvećar svakog četvrtka prodaje svoje prelepe cvetnice na pijaci u Topoli, a dame uvek obraduje biljkama koje se inače gaje i nalaze gotovo u svakom vrtu. Kadifa, lepi Jova, ledeno srce, muškatle, petunije, begonije, razne lozice samo su deo ovogodišnje ponude iz Vladine proizvodnje.

Topola, cveće, Vlada Vasiljević, Gornja Trnava
foto: RINA

Iako je bilo dosta teškoća a ove godine slaba prodaja Vlada poručuje da neće odustati od uzgoja cveća, jer je to njegova prva ljubav, a pored cvetnica ovaj domaćin gaji i voće.

„Krenulo se sa uzgojem na maloj površini, jer nismo imali puno zemlje, drugari su me nagovarali, pričali mi o cveću, zaradi, tako sam i krenuo i nisam se pokajao što sam ih poslušao. Počeo sam sa 100 kvadrata izašlo se na 700. Od zarađenog novca kupovao sam zemlju, sadio voće, breskva i nektarina su nešto što volim i želja mi je bila da i to gajim, širio sam plastenike, ulagao u dalju proizvodnju", rekao je Vlada.

On dodaje da će sada zbog teških uslova smanjiti površine pod zasadima, ali nema govora o odustajanju od poljoprivrede.

"Ostaću u ovom poslu uz nadu da će doći bolje godine za nas i da će država stati iza cvećara. Uvek smo sve radili iz sopstvenih prihoda, nikada nismo imali nikakav podsticaj niti pomoć“, zaključio je Vasiljević.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track