ĐOKIĆI SU IMALI MOČVARU PORED KUĆE I REKLI SAD JE DOSTA: Ruža je glavna među svojim kalama i otkriva kako joj ide
Foto: RTS Printscreen

voli cveće

ĐOKIĆI SU IMALI MOČVARU PORED KUĆE I REKLI SAD JE DOSTA: Ruža je glavna među svojim kalama i otkriva kako joj ide

Srbija -

SEVOJNO - Nekadašnju močvaru pored kuće, porodica Đokić iz Sevojna pretvorila je u cvetnu oazu kala. Ovog proleća ih uz rad brine i kako prodati cveće, pošto nema svadbi za koje se najčešće kupuju, ali ih ljubav prema cveću ne napušta.

Nekako s proleća kao i lane procvetalo i zamirisalo hiljade kala. Elegantna i savršena, ime je dobila od grčke reči koja znači lep. Bila je cvet boginje Here, Afrodita je bila ljubomorna na njenu lepotu, a u hrišćanstvu je povezuju s Bogorodicom. Posebnost je zadržala do danas, objavio je RTS.

"Kala je cvet koji ide i za radost i žalost, za veselje i tugu", kaže Ruža Đokić.

foto: RTS Printscreen

Ružino prvo polje kala niklo je iz ljubavi i znatiželje. "Neka želja mi je bila za cvećarstvom, u razgovoru s ljudima koji gaje kale došla sam do toga. Svidela mi se ta ideja i krenula sam. Ovo je peta godina kako radim. Počela sam s jednim plastenikom, sad se malo širimo", kaže Ruža.

Ukazuje da kale treba da se hrane, đubre, čiste, zimi štite. "Kao i sve drugo traže rad, ali mislim da je mnogo manje u odnosu na ruže ili nešto drugo, s tim što joj ovde prija", kaže Ruža.

foto: RTS Printscreen

O kalama pomalo brinu Đokići svih generacija, ali Ruža je glavna. Pošto je korona ukinula svadbene bukete, često ih sama razvozi do cvećara u Zapadnoj Srbiji. Teško joj je jedino kad mora da baci one precvetale. Zato ih rado poklanja prijateljima, a na jeziku cveća, kala se daruje posebnoj osobi.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track