02:03

VEĆ 22 GODINE SRBIJA PLAĆA CEH ZBOG NEDOSTATKA OVOGA! Stručnjaci za Kurir TV otkrili: Recesija prvo udara na INVESTICIJE

otvoreno

VEĆ 22 GODINE SRBIJA PLAĆA CEH ZBOG NEDOSTATKA OVOGA! Stručnjaci za Kurir TV otkrili: Recesija prvo udara na INVESTICIJE

InfoBiz -

Ta pretežna vezanost za Evropu nas će koštati činjenicom da robu uvozimo po jako velikim cenama. Mi praktično plaćamo taj neki nedostatak ekonomske politike već 22 godine. Jer nemamo diverzifikaciju tržišta, već smo oslonjeni samo na jedno tržište, smatra Mahmud Bušatlija, savetnika za razvoj i investicije.

Globalna kriza, inflacija, podizanje kamata, zaoštravanje monetarnih politika, scenarija su koja u mnogim zemljama nisu viđena i po četiri decenije unazad. Nakon Evropske centralne banke i FED je tokom prošle nedelje povećao kamatne stope i sada je sve više upozorenja da je svet na pragu recesije.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Centra za analitiku Privredne komore Srbije, smatra da je Amerika u recesiji, dok je Evropa na njenom pragu.

Bojana Stanić
foto: Kurir televizija

- Kada imate 2 kvartala za redom da su u padu privredne aktivnosti to je onda recesija. Amerikanci su po definiciji u recesiji. Evropa još nije jer je imala blagi pozitivan rast u drugom kvartalu. Mi smo još generalno daleko od toga. Međutim to ne znači ništa jer je praksa potvrdila da se kriza pojavljuje u najrazvijenijim zemljama, a potom se preliva na manje razvijene zemlje - rekao je Stanić.

Bušatlija se potom nadovezao i naveo šta recesija prvo pogađa u zemlji i šta je najviše ugroženo.

Mahmud Bušatlija
foto: Kurir televizija

- Recisija prvo pogađa investicije, pa onda turizam. Kad investicije pogodi, prvo pogodi građevinarstvo. Zbog toga poskupljuju svi građevinski materijali. Sa druge strane skaču cene. Ta pretežna vezanost za Evropu nas će koštati činjenicom da robu uvozimo po jako velikim cenama. Mi praktično plaćamo taj neki nedostatak ekonomske politike već 22 godine. Jer nemamo diverzifikaciju tržišta, već smo oslonjeni samo na jedno tržište - rekao je Bušatlija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:45

DIREKTOR SINIŠA LEPO KAŽE, SAMO IMA LI KO DA GA ČUJE? Privreda ima svoje potrebe, ali često se i desi JEDNA VEOMA LOŠA STVAR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track