NARUČIŠ LAPTOP, DOBIJEŠ CIGLU! PAŽNJA Ovo su prevaranti na Fejsbuku i Instagramu, evo nove CRNE LISTE! Nemojte da vas OPLJAČKAJU
Foto: Profimedia

PREVARANTI

NARUČIŠ LAPTOP, DOBIJEŠ CIGLU! PAŽNJA Ovo su prevaranti na Fejsbuku i Instagramu, evo nove CRNE LISTE! Nemojte da vas OPLJAČKAJU

InfoBiz -

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) na osnovu prijava potrošača produžila je spisak prodavaca koji nelegalno prodaju robu i varaju preko društvenih mreža Fejsbuk i Instagram

U poslednje dve godine, a naročito tokom pandemije, onlajn trgovina u Srbiji je doživela pravu ekspanziju. Međutim, sa sve većim brojem onlajn trgovaca iskristalisali su se i oni koji ne posluju u skladu sa zakonom, već varaju kupce. Tako se dešavalo da potrošač preko interneta poruči telefon ili laptop, a dobije dasku, ciglu ili igračku!

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) na osnovu prijava potrošača povećala je crnu listu prodavaca koji nelegalno prodaju robu i varaju preko društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, a trenutno se na produženoj crnoj listi nalazi ukupno 440 onlajn trgovaca!

Onlajn Kupovina
foto: Kurir Televizija

Naime, na crnoj listi se trenutno nalaze 153 onlajn prodavca sa Fejsbuka, dok je sa Instagrama čak 287 profila koji nisu registrovani za obavljanje trgovine, a učinili su raznorazne prekršaje ili ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini.

Marko Dragić iz pravnog tima NOPS kaže za Kurir da je 440 profila trenutno na crnoj listi, ali da je zapravo taj broj mnogo veći i da se lista stalno povećava.

Uigrana šema

- To je samo najuži krug onlajn prodavaca, ali njihove profile i stranice potrošači gotovo svakodnevno prijavljuju udruženju. To je uigrana šema onlajn prodavaca i problemi ovakvog vida onlajn trgovine ne mogu brzo da se reše. Osim tržišne inspekcije, treba uključiti i poresku inspekciju u ceo slučaj. Najveći problem je što kupci poručuju robu po svojim zahtevima i u ovakvim slučajevima ne važi Zakon o zaštiti potrošača - kaže Dragić i dodaje:

Šokirala se

Umesto tunike dobila pocepanu majicu

Beograđanka J. Đ. (25) poručila je preko jednog Instagram profila dve tunike, a šokirala se kada joj je stigao paket jer je umesto tunike dobila jednu pocepanu majicu i drugu običnu majicu sa kratkim rukavom.

majica
foto: Printscreen

- U paketu su bile obične jednobojne majice, jedna rašivena na rubovima. Čim sam to videla, htela sam da pozovem broj telefona koji je bio na paketu. Broj nije bio u funkciji. Pošaljem poruku tom profilu i doživljavam još veći šok. Odgovorili su mi da to nije rašiveno, već da je tako urađeno u tom fazonu i da su svima poslali takve. Obećali su mi da će mi poslati drugu, međutim, paket nikad nisam dobila - rekla je J. Đ. za Kurir.

- Do sada je u NOPS pristiglo preko 400 pritužbi zbog prevara prilikom onlajn kupovine na društvenim mrežama, ali tržišna inspekcija nije bila u obavezi da obelodani koliko je prekršajnih naloga tačno podnela. Kupci koji u vremenima krize odluče da kupe garderobu ili neku drugu robu onlajn, koja na tim profilima obično bude dosta jeftinija, treba da vide da li taj profil od koga naručuju ima istaknute sve podatke, PIB (poreski identifikacioni broj), sedište firme i ime zastupnika, matični broj i da zna da je kupio bezbedno, da se primenjuje zakon i da u slučaju bilo kakve nesaobraznosti proizvoda zna da će biti zaštićen.

Roba nije ni sašivena

Poručila jastuk za bebu, a dobila džak

Članica jedne grupe potrošača na Fejbuku objavila je fotografiju jastuka koji je dobila, a naručila je nešto sasvim deseto za bebin krevetac.

jastuk, onlajn kupovina
foto: Printskrin/Facebook

- Naručiš jedno, a dobiješ nešto što se ne može ni jastukom nazvati. Čak nije ni sašiveno, već neki džak napunjen i vezan, kao za smeće - napisala je ona, dok je druga korisnika ove mreže prokomentarisala da je najgore kad trgovci koriste tuđe slike na svojim profilima.

Takođe, Dragić ističe da je problem u tome kada prilikom ovakve trgovine potrošač dobije neki drugi proizvod, koji uopšte nije poručio, drugu boju garderobe, model ili veličinu i želi da zameni.

Namamili je cenom od 999 dinara

Poručila tri majice, a dobila skroz druge modele

U jednog grupi na društvenoj mreži Fejsbuk jedna članica se požalila kako je prevarena kada je sa jednog profila na Fejsbuku poručila tri majice za 999 dinara.

- Poručila sam ove tri majice, a dobila neko smeće od majici, još pišu 350 dinara PTT, a u stvari su troškovi isporuke 500. Ili nek pošalju šta sam poručila, ili neka vrate novac! Strašno koliko prevaranata - napisala je ona u grupi.

Uz fotografije majice ona je objavila i konverzaciju sa trgovcem. Kada je stigao paket i kad je videla da treba da plati 1.500 dinara umesto 1.250, poslala je poruku i upitala zašto plaća 1.500 dinara ako su rekli da je 350 dinara PTT. Dobila je odgovor da su dezeni po njihovom izboru.

Kupci blokirani

- Kada se jave tim profilima za svojim zahtevom, dešava se da budu blokirani, ili čak i vrate tu robu koja im ne odgovara, a trgovac je dobije nazad i ne pošalje novi paket. Na kraju se završava tako što blokiraju kupca. Dešavalo se da dobijamo žalbe kupaca da su, na primer, poručili duks, a dobili majicu. U gorim situacijama to bude neki od uređaja. Na primer, poruče telefon, a dobiju igračku ili poruče računar, a dobiju laptop ili ciglu.

onlajn kupovina, internet kupovina
foto: Shutterstock

On navodi i da trgovac koji je registrovan u obavezi je po Zakonu o elektronskoj trgovini da istakne svoje podatke ako posluje onlajn.

Šta kaže Zakon o elektronskoj trgovini

  • Trgovac koji svoju prodaju obavlja putem interneta u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači: ime i prezime ili poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB).
  • Ako pružalac usluga navodi cene, one moraju biti jasno i nedvosmisleno naznačene, a posebno mora naznačiti da li su u te cene uključeni troškovi dostave, ostali manipulativni troškovi, porez i drugi troškovi koji na njih utiču.

- Neregistrovani trgovci se nalaze u sivoj zoni i ne plaćaju porez. Inače, trgovci koji su se našli na crnoj listi NOPS na društvenim mrežama mahom prodaju razne kućne aparate - poput aparata za krofne, bakin kolač, mašine za paradajz, nutribulit, električne džezve, čistače za podove, indukcione rešoe, ali i patike i raznu garderobu, od haljina, kupaćih kostima, trenerki, dečje odeće, majica, donjeg veša, pidžama, kaputa. Tu su i onlajn trgovci koji nude slatkiše i čokoladice, suplemente, parfeme, šminku, kozmetiku, nakit, satove, naočare...

Prijavite policiji

I Mladen Alfirović iz pravnog tima pomenutog udruženja potrošača kaže da, samim tim što je onlajn trgovina u sve većoj ekspanziji, u ekspanziji je i siva ekonomija.

Mladen Alfirović
foto: Printscreen/Youtube/ kanal9tvns

Saveti za potrošače

  • Poverite crnu listu pre nego što poručite proizvod preko interneta
  • Proverite da li je prodavac registrovan
  • Ukoliko niste zadovoljni proizvodom, imate zakonsko pravo i rok od 14 dana na zamenu proizvoda ili povraćaj novca
  • Ukoliko sa registrovanim prodavcem ne postignete dogovor u vezi sa reklamacijom, možete ga prijaviti tržišnoj inspekciji
  • Ukoliko se ispostavi da vam je lošu robu prodao neregistrovni trgovac, možete ga prijaviti policiji

- Udruženje svakodnevno ažurira crnu listu onda kada potrošač pošalje neki novi link profila. Ukoliko se ispostavi da to pravno lice ne trguje po Zakonu o elektronskoj trgovini, onda ga stavljamo na crnu listu.

BROJKE

  • 153 Fejsbuk profila na crnoj listi
  • 287 Instagram profila na crnoj listi

Savet potrošačima je da pre nego što se odluče da bilo šta kupe onlajn prvo pogledaju našu listu. Ukoliko poruče nešto i nisu zadovoljni proizvodom, imaju zakonsko pravo i rok od 14 dana da vrate proizvod, da zahtevaju povrat novca. Ako konačno ustanove da su robu pazarili od neregistrovanog prodavca, slučaj treba da prijave policiji za krivično delo prevare - upozorio je Alfirović.

Do crne liste onlajn trgovaca možete doći klikom na link OVDE.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:11

STRUČNJACI O NOVIM TRIKOVIMA TRGOVACA: Opijum marketinga zavladao u Srbiji, prazni rafove i tera u minus!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track