SRBIN KUPIO KROFNU SA KREMOM U PEKARI U BAČKOJ PALANCI, A KAD JE PRESEKAO VIDEO OVO: Može stomak da zaboli (FOTO)
Foto: Profimedia

hit!

SRBIN KUPIO KROFNU SA KREMOM U PEKARI U BAČKOJ PALANCI, A KAD JE PRESEKAO VIDEO OVO: Može stomak da zaboli (FOTO)

Društvo -

Potrošači gotovo svakodnevno kupuju neki pekarski proizvod, a neretko se desi i da ono što kupimo ne sadrži ovo što piše u deklaraciji ili samom nazivu peciva.

Naime, na društvenoj mreži Fejsbuk je nastala burma polemika nakon što je jedan kupac u jednoj pekari u Bačkoj Palanci pazario krofnu sa kremom u kojoj se ispostavilo da krema ima veoma malo.

- Krofna sa kremom u jednoj Bačkoj Palanci - piše u objavi uz fotografiju presečene krofne na kojoj se jedva vidi krem.

krofna
foto: Printskrin/Facebook

- Dva okrajka od hleba - piše u prvom komentaru, dok u drugima stoji:

- Ajde što nema krema nego što ovo nije videlo krofnu;

- To nije krem nego bubašvaba napola;

- Ovo su dve krajke hleba;

- Krem sa krofnom;

- Ovo ne liči na krofnu, čist lebac, a krema samo malo da se zamažu oči. Šećer ćemo da dobijemo ako namažu više;

1 / 2 Foto: Printskrin/Facebook

- Od ovoliko krema može stomak da zaboli;

- To tako treba, kao brek i ko nađe sir bingo - glasili su neki od komentara.

Podsetimo, Kurir je već pisao o tome da je prevara u hrani mnogo, da potrošači čak to i znaju, ali nekada i sami kupuju proizvode koji ne sadrže sve što piše na deklaraciji.

Vesna Perinčić, predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača, rekla je u Jutarnjem programu Kurir televizije da deklaracija mora biti jasno definisana i naglasila je da pravilnici postoje za sve.

- Deklaracija je detaljno definisana sa više propisa, pravilnika. Pre svega tu je centralni zakon o trgovini koji propisuju da roba u trgovini na malo mora sadržati deklaraciju koja je jasno definisana, nedvosmislena da ne bi dovodila potrošača u zabludu. Ne sme da sadržati podatke da ima posebna lekovita svojstva i tako dalje.

Vesna Perinčić
foto: Kurir televizija

Za pekarske proizvode, na primer, takođe postoji pravilnik o kvalitetu proizvoda odnosno peciva. Ako trgovac deklariše da je proizvod od ražanog brašna mora imati minimum 70% ražanog brašna, ukoliko je reč o heljdinom minimum 30%, a ukoliko je reč o bureku sa sirom minimum 20% punjenja - kazala je Perinčićeva.

Kurir.rs

Bonus video:

02:11

STRUČNJACI O NOVIM TRIKOVIMA TRGOVACA: Opijum marketinga zavladao u Srbiji, prazni rafove i tera u minus!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track