Najnovije vesti

NOPS-u PRIJAVLJENO 400 POKUŠAJA PREVARE U ONLAJN TRGOVINI OD POČETKA GODINE: Čuvajte se mačke u džaku!
02:06

NOPS-u PRIJAVLJENO 400 POKUŠAJA PREVARE U ONLAJN TRGOVINI OD POČETKA GODINE: Čuvajte se mačke u džaku!

Zakon o zaštiti potrošača

NOPS-u PRIJAVLJENO 400 POKUŠAJA PREVARE U ONLAJN TRGOVINI OD POČETKA GODINE: Čuvajte se "mačke u džaku"!

Društvo

Od početka godine Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije pristiglo je oko 400 pritužbi zbog prevara prilikom onlajn kupovine, ali tržišna inspekcija nije bila u obavezi da obelodani koliko je prekršajnih naloga tačno podnela.

To će se promeniti u roku od dva meseca, kada na snagu stupa novi Zakon o zaštiti potrošača.

Pravni savetnik iz POKS Marko Grabić za Kurir televiziju savetuje građane da kupuju samo preko registrovanih trgovaca, da kupuju legalno i da se čuvaju "mačke u džaku".

ONLAJN KUPOVINA
foto: Kurir TV

"Treba da vide da li taj profil ima istaknute sve podatke, pib, sedište firme i ime zastupnika, matični broj i da zna da je kupio bezbedno, da se primenjuje zakon i da u slučaju bilo kakve nesaobraznosti proizvoda zna da će biti zaštićen", rekao je Grabić.

On je objasnio da u slučaju da je dobio pogrešan proizvod, proizvod sa greškom ili bilo šta drugo, kupac ima pravo da podnese žalbu u roku od 14 dana da zameni proizvod, da zahteva povrat novca ili slučaj prijavi tržišnoj inspekciji.

"Trgovac koji je registrovan je u obavezi po Zakonu o elektronskoj trgovini da istakne svoje podatke ako posluje onlajn", rekao je on i dodao da se neregistrovani trgovci nalaze u sivoj zoni, da ne plaćaju porez i da je to propust tržišne i poreske inspekcije.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

UZBEKISTANAC RADI KAO DOSTAVLJAČ U SRBIJI: Imam plaćenu avionsku kartu i stan, zarađujem više nego u Dubaiju
04:18

UZBEKISTANAC RADI KAO DOSTAVLJAČ U SRBIJI: Imam plaćenu avionsku kartu i stan, zarađujem više nego u Dubaiju

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja