PLATIŠ AUTO, ČEKAŠ MESECIMA I MORAŠ DA GA DOPLATIŠ: Proizvođači podižu cene već plaćenih vozila i do NEKOLIKO HILJADA EVRA!
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Profimedia

PAKAO

PLATIŠ AUTO, ČEKAŠ MESECIMA I MORAŠ DA GA DOPLATIŠ: Proizvođači podižu cene već plaćenih vozila i do NEKOLIKO HILJADA EVRA!

InfoBiz -

Građani koji su nov auto poručili pre nekoliko meseci, kad ga konačno posle dugog čekanja dočekaju, moraju još i da doplate! Nova vozila su od početka rata u Ukrajini skuplja za oko 30 odsto, ali proizvođači sada kupcima povećaju cenu naručenih i već plaćenih vozila pravdajući se da je "sve poskupelo".

Građani sa ovim problemom kažu da se doplate kreću od nekoliko stotina do čak više hiljada evra!

Automobil, Kola
foto: Shutterstock

Automobili ne stižu

Jedna od njih je Marina N. iz Beograda, koja kaže da se šokirala kada su joj posle višemesečnog čekanja iz auto-salona javili da će morati da doplati auto.

- U februaru ove godine poručili smo novi auto po tada akcijskoj ceni od 20.000 evra. Tada su nam rekli da kola možemo da očekujemo za oko četiri meseca, a ona do sada nisu stigla u Srbiju! Prilikom kupovine prodavac mi je rekao da se cena vozila neće menjati, jer je u pitanju posebna akcijska ponuda - kaže Marina za Informer.

Kako posle osam meseci nema ni traga ni glasa od naručenog auta, naša sagovornica je otišla u salon da se raspita šta se dešava.

Ko ima garanciju cene, neće platiti skuplje

Predsednik grupacije "Reno-Nisan" Milan Belin kaže ko je god kupio automobil pre nekoliko meseci, dobiće ga po ceni koja je tada ugovorena.

- Svi koji u ugovorima imaju garanciju cene svoje vozilo dobiće po toj ceni i neće biti poskupljenja. Ali mi već neko vreme ne garantujemo ni cenu ni rok isporuke zbog situacije na tržištu. Dakle, ko sada kupi automobil, dobiće ga po ceni koja će važiti na dan kada vozilo stigne - kaže Belin.

- Rekli su da ću za mesec dana moći da preuzmem auto, ali da će cena biti veća od ugovorene. Nisam mogla da verujem šta pričaju.. Na moje pitanje zašto je auto sada skuplji, prodavac je samo slegao ramenima i rekao: "Pa sve je poskupelo" - kaže Marina.

žena, Auto, Muzika, Vožnja, Kola
foto: Profimedia

Ona dodaje da je nakon toga pitala koliko mora da plati, na šta su joj odgovorili da još ne znaju.

- Rekli su da će punu cenu znati kada auto stigne u Srbiju. Mislim da je to potpuno nekorektno, jer sam prvo čekala mesecima, a sada mi kažu da kada dođem da ga preuzmem, moram i da doplatim. Da li ću uopšte imati pare za novu cenu koja bi mogla da bude više i nekoliko hiljada evra?! Da ne pominjem što nam ništa nisu javili niti nas obavestili o promeni cene, nego tek kada sam ja pitala - jada se Marina.

Iz udruženja za zaštitu potršača upozoravaju da ono što je utvrđeno ugovorom mora da se poštuje, kao i da nema svrhe praviti ugovor u kome stoji da se cena gotovo i ne zna.

Dejan Gavrilović
Dejan Gavrilovićfoto: Printscreen/TV Prva

Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" kaže da proizvođači nemaju pravo da tek tako menjaju cenu vozila.

Proizvođači: Ne smemo da dajemo garancije na cenu, sve je neizvesno

Vodeći proizvođači u auto-industriji mahom kažu da su bili primorani da odustanu od garantovanih cene.

U "Auto-Čačku", generalnom zastupniku za "škodu", kažu da zbog novonastale situacije moraju da budu oprezni.

- Mi ne smemo da garantujemo cene novih vozila, jer ni mi nemamo garanciju od svojih dobavljača, kako za cenu tako i za rok isporuke. Ono što možemo da uradimo jeste da dodatni trošak pokrivamo ukoliko razlika u ceni nije drastična. Ipak, kupci koji imaju posebne zahteve za automobil najčešće na njega čekaju dugo, pa razlika u ceni može biti značajna. U tim situacijama deo troškova, odnosno razlike u ceni, moraju da plate kupci - kažu oni.

Slično je i u auto-kući "Grand motors", generalnom uvozniku vozila "volvo", "ford" i "land rover".

- Za vozila koja nisu proizvedena, zbog globalne situacije cenu ne možemo garantovati. Cena je garantovana samo za vozila koja su na lageru - napominju u ovoj auto-kući. Sa druge strane, u "Mazdi" kažu da oni i dalje garantuju cene.

- Moramo da napomenemo da je takav način rada u ovom trenutku izuzetno skup, ali mi za sada uspevamo da to finansiramo - rekli su oni.

Raskinite ugovor

- Osnov potpisivanja ugovora jeste da se dve strane obavežu da urade svoj deo posla, kupac daje kaparu, a prodavac isporučuje robu po određenoj ceni. Ako smo ugovorom definisali cenu i rok, tu ne bi trebalo da bude nikakvih promena. Kada je kupac sa prodavcem potpisao ugovor u kojem je naglašeno da je cena podložna promeni, zbog novonastale situacije, onda kupac mora da ispuni taj ugovor. Ukoliko, ipak, u ugovoru nije precizno navedeno da je moguća promena cena i poskupljenja, kupac tada može da raskine ugovor i traži povrćaj kapare - kaže Gavrilović

Kurir.rs/Informer

Bonus video:

00:58

PRESEKAO MU PUT KAO NA FILMU, PA IZ KOLA IZLETEO KO OPAREN: Kamere na Zvezdari snimile kako je čoveku polomljena vilica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track