POČELA TRKA ZA 2 MILIONA DINARA! Šta je zajedničko spreju koji štiti voće od kvarenja i ambalaži od praznih paklica cigareta?
Foto: Shutterstock

GENERATOR ZERO 2023

POČELA TRKA ZA 2 MILIONA DINARA! Šta je zajedničko spreju koji štiti voće od kvarenja i ambalaži od praznih paklica cigareta?

InfoBiz -

OTP banka započela je novi ciklus konkursa Generator ZERO 2023, koji podstiče kreativno razmišljanje i ideje i finansira projekte koji imaju za cilj smanjenje karbonskog otiska (emisije ugljen-dioksida) i rast zelene ekonomije.

zelena ekonomija
foto: Shutterstock

Rokovi

Pravo učešća imaju neformalni startap timovi, startap kompanije, mikro, mala i srednja preduzeća koji prijave za konkurs mogu poslati do 15. marta.

Finalisti se biraju 31. marta, a proglašenje pobednika i uručenje nagrada biće 17. maja, najavili su organizatori na predstavljaju konkursa.

Glavna nagrada OTP banke za najbolje rešenje je dva miliona dinara i podrška u daljem razvoju i promociji, dok će partneri projekta dodeliti posebne nagrade.

Iz OTP banke naglašavaju da biraju i nagrađaju rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije, bilo kroz svoje proizvode i usluge ili kroz unapređenje svojih poslovnih procesa.

Neke od tema su:

  • Održivi izvor hrane
  • Održivi materijali
  • Održivo pakovanje
  • Obnovljivi izvori energije / alternativni izvori sa niskim sadržajem ugljenika
  • Zelene zgrade
  • Održivi trasport
  • Lanac snabdevanja bez otpada
  • Iznenadite nas - sve što mislite da doprinosi smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene energije

Rešenja

Inače, prošlogodišnji konkurs Generator ZERO imao je istu temu - smanjenje karbonskog otiska, a glavnu nagradu osvojila je domaća firma B-FRESH Technologies čiji je tim razvio bio-sprej koji štiti sveže voće i povrće od kvarenja.

Među finalistima bili su i aplikacija za smanjenje kućnog otpada od hrane, sistem za proizvodnju bioplastike od konoplje, aplikacija koja povezuje ljude koji imaju bicikle sa onima kojima su bicikli potrebni, samoodrživi staklenik sa komposterom, ručna proizvodnja papira i ambalaže od praznih paklica cigareta, prikupljanje i reciklaža opušaka iz celog sveta, inovativni biotički materijal koji služi kao zamena za stiropor.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track