GRAĐANI IZGLASALI, GRADSKA UPRAVA REALIZOVALA: U Sremskoj Mitrovici počelo postavljanje ekoloških semafora!
Isključi motor dok čekaš na semaforu, Foto: Grad Sremska Mitrovica

Eko-politika

GRAĐANI IZGLASALI, GRADSKA UPRAVA REALIZOVALA: U Sremskoj Mitrovici počelo postavljanje ekoloških semafora!

Društvo -

Kako su sami izabrali, građani Sremske Mitrovice do kraja godine dobiće ekološke semafore i ekološke znake koji će doprineti smanjenju zagađenja vazduha od saobraćaja.

Prvi ekološki semafori već su postavljeni na raskrsnici ulica Stari šor i Kralja Petra I, koja je najfrekventnija i idealno je mesto za postavljanje ekološke signalizacije.

Ekološki semafor
foto: Grad Sremska Mitrovica

Iz Gradske uprave Sremske Mitrovice potvrdili su za Kurir da će do kraja 2022. biti realizovan projekat postavljanja ekoloških semafora, projekat koji je izglasan u okviru participativnog budžetiranja.

- Pored semafora, biće postavljeni i ekološki znaci, koji će podsećati vozače da ugase motor dok čekaju zeleno svetlo na semaforu, a sve u cilju zaštite kvaliteta vazduha uticanjem na smanjenje nedozvoljenih suspendovanih čestica - navode iz uprave.

Podsetimo, čelnici Sremske Mitrovice su budžetom za ovu godinu, u okviru programa "Zaštita životne sredine", opredelili 3.000.000 dinara za finansiranje projekta "Postavljanje ekoloških semafora".

Ovaj projekat su s najvećim brojem glasova izglasali građani Sremske Mitrovice u okviru prošlogodišnjeg participativnog budžetiranja, čija se realizacija odnosi na ovu godinu.

GRAĐANI NA DELU

Konkurs za gradske ekologe

Uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine Grada Sremska Mitrovica svake godine raspisuju konkurs za dodelu sredstava udruženjima građana za realizaciju projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Sredstva se dodeljuju udruženjima koja su registrovana na teritoriji grada, s konkretnim aktivnostima i merljivim ciljevima iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Ovo je, inače, samo još jedna u nizu ekoloških mera koje su sprovedene na teritoriji grada, koji teži da postane "zeleni grad" - grad bez aerozagadenja i bez otpada. Aktivnosti u oblasti i ekologije i zaštite životne sredine preduzima i sprovodi gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine grada Sremska Mitrovica.

Na teritoriji ovog grada uspostavljena je lokalna mreža mernih stanica i mernih mesta za praćenje kvaliteta vazduha, a svi dobijeni podaci o kvalitetu vazduha objavljuju se na veb-stranici Grada Sremska Mitrovica. Takođe, urađen je i kratkoročni akcioni plan za teritoriju grada Sremska Mitrovica, koji u sebi sadrži mere koje se sprovode kada dođe do prekoračenja vrednosti zagađujućih materija.

*Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track