Najnovije vesti

OVDE JE KONOBARIMA PLATA 1.500 EVRA, KUVARIMA 3.000: A radnika opet nema, neće! Zbog toga će u pomoć morati da pozovu Induse
Foto: Shutterstock

ko želi da radi preko leta, može dobro da se opari

OVDE JE KONOBARIMA PLATA 1.500 EVRA, KUVARIMA 3.000: A radnika opet nema, neće! Zbog toga će u pomoć morati da pozovu Induse

Biznis
08:56h

U toku je velika potraga za sezonskim radnicima. Zemlje Evrope, ali i Balkana muku muče sa nedostatkom sezonske radne snage. Preko 60.000 radnika nedostaje samo na Jadranu. Kolika je potražnja za ovim radnicima najbolje pokazuje rekordan broj oglasa, a ni zarada nije zanemarljiva - za pojedina zanimanja ide i do 3.000 evra!

Prema procenama turističkog sektora, samo u Hrvatskoj će nedostajati oko 60.000 sezonaca. A prema pisanju Večernjeg lista, plate će biti nikad veće. Kuvarima se nudi između 2.500 i 3.000 evra, a konobarima od 1.200 do 1.500 evra na mesečnom nivou.

Najveći broj radnika uglavnom dolazi iz Indije, kao i iz bivše Jugoslavije.

Nedostatak sezonskih radnika vidiljiv je i u Evropi. Nemačka, Hrvatska, Italija, Austrija takođe imaju problem kako popuniti sezonska radna mesta, jer se sezona ove godine vraća bez restrikcija. Popularnost za potragom radnika pokazuju rekordne brojke i veliki broj oglasa za posao.

konobar
foto: Profimedia

Najtraženiji sezonski radnici u Evropi su prodavci, konobari, kuvari, sobarice....

Sajtovi sezonskih poslova ove godine su pokazali kako su se zainteresovani mogli prijaviti na više od 200 oglasa za posao pa je tako zabeleženo više od 200.000 poseta kao i više od 1.200.000 pregleda stranica, kao i više od 7.200 prijava na oglašena radna mesta, piše riječki Novi list.

Nije samo Hrvatska ta koja ima velik manjak sezonske radne snage. Nemačka ove godine potražuje oko 50.000 stranih radnika, Austrija oko 40.000… Sigurno je da su ove zemlje velika konkurencija u smislu privlačenja radnika što pokazuje i činjenica da je regionalni bazen radne snage, dakle, region koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Makedoniju, već praktički ispražnjen te je sve teže doći do radnika iz ovih zemalja.

U Italiji će tokom Uskrsa i proleća ove godine, zbog povećanog priliva domaćih i inostranih turista, nedostajati oko 50.000 radnika u oblasti turizma.

U Italiji je tokom prošle godine zabeleženo 400 miliona noćenja domaćih i inostranih turista, a ove godine se očekuje nastavak povoljnog trenda, uprkos nedostatku turističkih radnika, objavila je ANSA.

Kuvar, Konobar
foto: Shutterstock

Poteškoće u pronalaženju osoblja u Italiji zabeležene su već godinama pre pandemije korone, ali sada postaju sve ozbiljnije u ponovnom pokretanju turizma, posebno u oblasti Romanje, Sicilije i Sardinije.

Predstavnici udruženja turističkih radnika predstavice narednih sedmica konkretne regulatorne predloge ministarki turizma Danijeli Santanke i ministarki rada Marini Elviri Kalderone, prenela je italijanska agencija.

Samo bečkim preduzećima će u narednih tri do pet godina biti potrebno 55.000 kvalifikovanih radnika. Rezultat analize potrebnih obrazovnih kadrova je pokazao da potražnja obuhvata sve obrazovne kadrove: od zanatlija, preko viših škola, do tehničkih i drugih fakulteta.

Istraživački institut Makam Research je ispitao 925 bečkih preduzeća, koja zapošljavaju 80.000 ljudi. Skoro jedna petina potrebnih kvalifikovanih radnika se odnosi na - zanat.

Istovremeno su, na prelazu u novu godinu, bečka preduzeća zaposlila 20 odsto više praktikanata u odnosu na prethodnu godinu. Potražnja za diplomcima tehničkih viših i visokih škola, kao i univerziteta ostaje velika.

- Potraga za kvalifikovanim radnicima je jedan od najvećih izazova za privredu. Potražnja je još više porasla. Glavni cilj je da se preduzmu mere koje će brzo i dugoročno rešiti nedostatak kvalifikovane radne snage - izjavio je Walter Ruk, predsednik Privredne komore Beča.

Kurir.rs/Blic Biznis/Novi list, Makam Research

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja