ŠTA KONOBARI PRVO PRIMETE NA GOSTU: Čim uđete u restoran, OVO ODMAH treba da uradite! Niste ni svesni na šta sve OBRAĆAJU PAŽNJU
Foto: Profimedia

KORISNO

ŠTA KONOBARI PRVO PRIMETE NA GOSTU: Čim uđete u restoran, OVO ODMAH treba da uradite! Niste ni svesni na šta sve OBRAĆAJU PAŽNJU

Zanimljivosti -

Od toga kako se ponašate za stolom, da li ste komplikovani u narudžbinama, ignorišete li svoje dete uvaljivanjem mobilnog telefona u ruke ili pak ćutke sedite s partnerom - sve su to sitnice koje iskusno oko konobara ne propušta.

Da li ste na telefonu ili ćete zapravo razgovarati s nama?

Prema studijama, ispostavilo se da konobar primeti da li ste na telefonu ili stvarno obraćate pažnju na njega.

- Kad prvi put priđete stolu, primetite ruke u telefonu... osim ako nije tamo! I ljude koji sede bez mobilnog doživljavate kao "stvarne" sa stvarnom, intimnom vezom, bilo da su prijatelji ili par - kaže Morgan Tejlor, viši konobar.

konobar
foto: Profimedia

Dodaje kako je to vrsta ljudi i s kojima konobari vole da razgovaraju, nešto prokomentarišu, skrate dan.

- Bilo da to rezultira velikim napojnicom ili ne, to je zasigurno lepše nego posluživati ljude koji ne dižu glavu od telefona - dodaje on.

Kako komunicirate međusobno

Konobari posmatraju kako se roditelji odnose prema svojoj deci, supružnicima...

- Tokom godina susretao sam se s mnogo različitih vrsta ljudi, a najdraže su mi uvek bile porodice s decom. Budući da sam dete u srcu, volim da igram igre i komuniciram s detetom dok se brinem o porodici - kaže Džejkob Koen, konobar s gotovo decenijom iskustva.

restoran, Noma, Danska
foto: Profimedia

Otkriva kako na njegovu žalost, decu danas roditelji najčešće ignorišu. Vode ih u restoran ili kafić sa sobom i onda im "uvale" virtualnu dadilju u obliku nekog ekrana...

Kako se ponašate u njihovom prostoru

Ako je reč o restoranu, konobari će svakako gledati da li tražite mesto sami ili ćete njima prepustiti da rade svoj posao. Često odlučimo sami da pronađemo mesto u restoranu ako vidimo da je konobar zauzet, ali u restoranima često imaju raspored stolova ili sedenja, pa je bolja opcija da pričekamo konobara koji će nas odvesti do našeg mesta.

Konobar, kafa
foto: Profimedia

Slično je i kad gost odlučuje da "pomogne konobaru", na primer, slaganjem prljavih tanjira ili pribora. Iako mislimo da time činimo uslugu konobaru, zapravo je potpuno obrnuto. Konobari imaju svoj način pospremanja prljavog posuđa, pa je puno bolje da sve ostavimo onako kako je.

Naručivanje od više konobara

Ako konobar izgleda umorno ili ako je trenutno zauzet, svejedno desert ili drugo predjelo ne tražite od drugog konobara jer tako samo možete izazvati zbunjujuću situaciju kada treba da vam donesu račun. Umesto toga, zamolite drugog konobara da pozove vašeg, odnosno onog koji vas je prvi poslužio, piše MSN.

(Kurir.rs)

Bonus video:

12:11

Mića je Titov kuvar koji je napravio Karađorđevu šniclu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track