RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Agencije ne smeju da menjanju cenu ekskurzije
Foto: Shutterstock

putovanja

RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Agencije ne smeju da menjanju cenu ekskurzije

InfoBiz -

Turističke agencije nemaju pravo da cene ekskurzija, izleta i drugih putovanja koja su predmet javne nabavke, naknadno koriguju, već u ponudi moraju biti ukalkulisani svi eventualni dodatni troškovi koji mogu nastati zbog mogućeg poskupljenja, poručuju iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija - JUTE.

Posebno se skreće pažnja školama i roditeljima da ne bi trebalo da prihvate ponudu za putovanje ukoliko agencija nema fiksnu cenu.Na novu praksu pojedinih agencija su nam ukazali roditelji učenika šestog razreda jedne osnovne škole. Bili su zbunjeni kada su u programu jednodnevnog izleta do Brankovine videli da, u napomeni piše da agencija zadržava pravo da koriguje cenu ukoliko dođe do poskupljenja goriva, električne energije, ulazanica za kulturno istorijske objekte, smeštaja u hotelima, usluga prevoznika.

- Prvi put se dešava da se u programu putovanja nalazi i "važna napomena". To je bezobrazluk - kaže Jelena Živković, majka šestaka koji treba da putuje. - I cena izleta od 3.700 dinara, bez džeparca je velika za jedan dan, a već nas pripremaju na moguće povećanje. Ekskurzije i izleti su preskupi za većinu roditelja, koji se snalaze kako znaju i umeju samo da se njihova deca ne bi izdvajala od drugara i otišli na putovanje. Sad samo treba još dodatno da poskupljuju. Ne znam kakve veze ime poskupljenje struje sa cenom izleta.

Ekskurzija
foto: Shutterstock, Ilustracija

Da su đačka putovanja preskupa pokazuju i cenovnici u ovoj školskoj godini - dva dana i noć na Paliću - 19.000, osam dana proputavanja busom Italija, Španija i Francuska - 66.500, izlet do Botaničke bašte, Crkve Svetog Marka i Tašmajdana košta 1.650, jednodnevni izleti između 4.000 i 5.000 dinara.

Kako navode u agencijama najskuplja stavka je prevoz, što se objašnjava skokom cene goriva, ali tu je i poskupljenje hotelijerskih usluga, dnevnice nastavnika i vodiča.

Prema rečima Aleksndra Seničića, direktora JUTE, roditelji nisu dužni da plate dodatnu veću cenu i mogu tražiti da se raspiše novi tender i odabere druga agencija. On ističe da jeste bilo problema u protekla dva meseca, ali da ne može biti izgovor nekim agencijama.

- Desilo se da su đaci iz Beograda išli na ekskurziju u Niš i da je cena ulaznice za muzej koja je, u momentu realizacije nabavke koštala 200, u vreme putovanja poskupela na 1.000 dinara - navodi Seničić. - Ipak, to ne opravdava agenciju da može da koriguje cenu koja je prošla na tenderu. Svako putovanje koje je predmet javne nabavke mora imati cenu koja je navedena u ponudi i ne sme se menjati naknadno. Agencija je dužna da u ponudi sa kojim izlazi na javnu nabavku ukalkuliše sve moguće dodatne troškove i poskupljenja.

On ističe da objašnjenje u konkretnom slučaju, da do korekcije cene može doći zbog povećanja cene goriva ili električne energije, nema nikakvog osnova.

kurir.rs/novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track