U BEOGRADU STAN OD 33 KVADRATA KOŠTA SAMO 19.500 EVRA, A NIJE RUINA! Ovo je popis najjeftinijih nekretnina, kvadrati do 1.500 evra
Foto: Shutterstock, Ilustracija

POVOLJNO

U BEOGRADU STAN OD 33 KVADRATA KOŠTA SAMO 19.500 EVRA, A NIJE RUINA! Ovo je popis najjeftinijih nekretnina, kvadrati do 1.500 evra

Nekretnine -

Stan u Beogradu još uvek povoljnije možete kupiti u Rakovici, na Altini, u Borči, Ovči, Višnjici, Železniku, na Petlovom brdu, pa čak i u Mirijevu sa cenom do 1.500 evra po kvadratu, dok na oglasniku Sasomange u ponudi ima i stanova za manje od 30.000 evra u Padinskoj skeli i Mirijevu, kaže za Kurir Katarina Kuzmanović, head of real estate na Sasomange.rs.

- Ako pogledamo zvanične podatke o broju prodatih stanova u prestonici u prvom kvartalu ove godine, nije velika razlika u broju kupoprodaja u korist starogradnje. Trend velikog interesovanja za nove stanove je aktuelan poslednjih godina, najpre jer su cene novogradnje bile "razumne", ako ste kupac prvog stana, mogli ste da dobijete povraćaj PDV i za svoj novac dobijete potpuno novu zgradu i nekretninu bez ulaganja. Kako su cene starih stanova rasle, tako je rasla i potražnja za novogradnjom - objašnjava Kuzmanovićeva i dodaje:

Sasomange, Katarina Kuzmanović
foto: Kurir

- Rekla bih da je kupcima na pameti prvo mogućnost kupovine novog pa onda starog stana, ali zbog velike potražnje i ograničene ponude to nije uvek moguće. Verujem da će u budućnosti ovaj trend još rasti i da će se broj prodatih starih i novih stanova izjednačiti. Kada pričamo o cenama, novogradnja je podigla cenu i starih stanova, pa je na nekim lokacijama ova razlika minimalna.

Neka najniža cena kvadrata u novogradnji na teritoriji Beograda ide od 1.500 evra pa do skoro 11.000 evra, koliko je najskuplji kvadrat u Beogradu na vodi. Na centralnim lokacijama računajte da kvadrat ispod 3.000 u novogradnji ne postoji. Stari stanovi su jeftiniji, ali ne previše, razlika je u ovoj gornjoj cifri, gde stari stanovi maksimalno mogu ići do nekih 5.000 evra po kvadratu, dok jeftinija starogradnja ne ide ispod 1.100 evra ako pričamo o opštinama koje se ne smatraju prigradskim.

Naduvane cene

Ona navodi i da su cene u oglasima, naročito onim koje postavljaju vlasnici nekretnina, preterane i daleko od tržišne vrednosti stana.

stan, kupovina stana, ključ u ruke, ključ od stana, prodaja stana, nekretnine, nekretnina, kuća, zgrada, luk
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Sa smanjenjem broja kreditnih kupaca, u nekim delovima grada, najčešće onim u kojima su nekretnine jeftinije, došlo je do nešto manjeg broja poziva kupaca i, ako govorimo o nekom pojeftinjenju nekretnina, rekla bih da se više radi o oglašenim početnim cenama. Međutim, s obzirom na to da je ponuda i dalje loša, a da, i sa ovim smanjenjem odziva, kupaca ima jako puno, u nekim slučajevima i po 20 kupaca na jedan stan, ne očekujem neku bitniju korekciju cena, eventualno na nekim mikrolokacijama, za koje i inače vlada manje interesovanje - kaže Kuzmanovićeva.

Takođe, u svim beogradskim opštinama godinama vlada interesovanje i za kupovinu stanova u starogradnji i novogradnji.

- Traže se stanovi i u centru i na periferiji, neke lokacije su bile manje interesantne, pa su ušle u fokus, dok za nekima konstantno vlada velika potražnja. Najtraženije opštine su Novi Beograd, Stari grad, Vračar, Zemun, neki delovi Čukarice, dok je Savski venac eksplodirao zbog Beograda na vodi. U ovim opštinama teško da možete naći stan koji košta manje od 2.000 evra po kvadratu, najniže cene novogradnje idu preko 3.000 evra, dok se na Savskom vencu prodaju najskuplji stanovi u Srbiji, a cene su preko 10.000 evra po kvadratu - navodi naša sagovornica i dodaje:

stan, kupovina stana, ključ u ruke, ključ od stana, prodaja stana, nekretnine, nekretnina, kuća, zgrada, luk
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Periferija je svakako jeftinija, ali što je do pre nekoliko godina bila periferija, sada zbog širenja gradskog jezgra, ali i rasta cena, više nije. Surčin, Obrenovac, Mladenovac, Barajevo - tu je cena kvadrata najniža, međutim, i tu imamo veći rast cena, kao što je primer Ledine, gde je cena dosegla 2.000 evra po kvadratu. Stan još uvek povoljnije možete kupiti, recimo, u Rakovici, na Altini, u Borči, Ovči, Višnjici, Železniku, na Petlovom brdu, možda Mirijevu sa cenom do 1.500 evra po kvadratu, međutim, kako se budemo bližili kraju završetka metroa, očekujem ozbiljnije povećanje cena na trasi linija.

Za mali budžet

Ističe i da se na sajtu Sasomange mogu naći stanovi u prestonici za manje od 30.000 evra.

- Reč je o rubnim lokacijama, maloj kvadraturi i lošijem stanju, ali ako imate mali budžet, ipak nije nemoguće. Trenutno je najjeftiniji stan u Padinskoj skeli od 33 kvadrata, jednosoban, za samo 19.500 evra, a ako ipak želite lokaciju bliže centru, pronašli smo stančić u Mirijevu, koji može da funkcioniše i kao poslovni prostor, i košta 29.500 evra. Ipak, puno faktora utiče na tržište nekretnina, spoljna dešavanja, ratovi, prekid lanaca proizvodnje i isporuke građevinskog materijala, inflacija, referentne kamatne stope. To je ono što se dešava na svetskom nivou, a onda imamo i naša - razvoj infrastrukture, migracije stanovništva, razvoj gradova, porast dolaska stranaca, veći privredni razvoj...

Naglašava i da udeo kreditnih kupaca u novogradnji u Beogradu nije veći od pet do sedam odsto.

Pravo vreme za kupovinu

Investicija je dobra ako se vrati za 20 godina

Naša sagovornica ističe i da je u Srbiji uvek pravo vreme za kupovinu nekretnine, stana, jer se pokazalo da je investicija u nekretnine i te kako isplativa, ali da u odluku šta se kupuje treba uključiti više faktora.

- Ukoliko imate nešto novca i želite da investirate, morate staviti sve na papir. Najpre pogledajte šta možete kupiti za novac koji imate, ako nemate dovoljno, proverite uslove kredita u banci i kamatne stope. Trenutno su kamate i euribor veoma visoki, pa ima kupaca koji će sačekati sa investicijom. Međutim, ni ovo ne mora biti prepreka ukoliko planirate da kredit otplatite u kratkom roku, što je svakako uvek savet jer ćete uštedeti jako puno novca na kamati i investicija će vam biti isplativija.

Katarina Kuzmanović, Predrag Mladenović
foto: Kurir TV

Na drugom mestu morate se raspitati i proceniti odnos ulaganja i prihoda od rente ukoliko stan kupujete kao investiciju. Svaka investicija koja se vraća za manje od 20 godina jeste dobra investicija. Nisu ni sve lokacije podjednako dobre kao investicija, međutim, sa trenutnim razvojem grada, bez obzira gde da kupite stan, mislim da nećete pogrešiti - savetuje Kuzmanovićeva.

- To se može videti i u izveštaju RGZ i informacije koje dobijamo sa terena. Pad kreditnih kupaca poslednjih meseci direktna je posledica povećanja referentnih kamatnih stopa i euribora, koji je digao kamate na stambene kredite. Zbog ovoga možemo reći da imamo neki vid stagnacije na tržištu, ali samo u onim delovima grada gde smo imali više kreditnih kupaca i kod starogradnje. Međutim, s obzirom na veliku potražnju i situaciju da nema stanova u ponudi, ne očekujem dalja i veća pomeranja.

Smanjen broj kreditnih kupaca

Novogradnja se kupuje za keš

Katarina Kuzmanović kaže i da je veći broj keš kupaca, i to naročito kod kupovine novogradnje.

- Prethodnih godina u proseku smo imali između 20 i 25 odsto kreditnih kupaca, međutim, sa povećanjem kamata na stambene kredite taj broj se smanjuje i verovatno će biti manji i u narednom periodu, odnosno do smirivanja rasta referentne kamatne stope i euribora.

Kada je reč o novogradnji, tu je situacija kao što je i bila, na jedan stan imate i po nekoliko desetina kupaca i neki od investitora su od nove godine podigli cene. Jednostavno, sve dok imate potražnju kakva jeste, cene će rasti. Srpsko tržište nekretnina je otporno i u narednom periodu očekujem manje-više sličnu situaciju.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

04:15

OPREZ! KUPCI STANOVA SVE VIŠE ŽRTVE PREVARA! Advokat: Najveći rizik nose stanovi u izgradnji, A ZAŠTITA JE MOGUĆA NA OVAJ NAČIN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track