OPORAVAK: Spas od bankrota, zaštita siromašnih

Ekonomske mere štite najugroženije

OPORAVAK: Spas od bankrota, zaštita siromašnih

Društvo -
Vlada je načinila ozbiljan zaokret ka oporavku srpske privrede, a šest antikriznih mera koje je predstavio ministar Krstić doneće uštedu do 1,5 milijardi evra

BEOGRAD - Izbegnuta finansijska propast.Vlada Srbije načinila je ozbiljan zaokret ka oporavku srpske privrede, a skup od šest antikriznih mera, koje je predstavio ministar finansija Lazar Krstić, osiromašenom državnom budžetu uštedeće do 1,5 milijardi evra. Iznuđenim ekonomskim merama, prema oceni stručne i političke javnosti, biće izbegnut bankrot države, pri čemu teret štednje nije prebačen na penzionere i najsiromašnije slojeve.Najmanje bolnoAnalitičar Dragomir Anđelković kaže da su predložene mere, s obzirom na nasleđeno katastrofalno stanje srpskih finansija, najmanje bolno rešenje za građane i državu, koja je na ivici bankrota.- Od početka krize broj zaposlenih u privredi, poreskih obveznika koji izdržavaju javni sektor, smanjen je za oko 600.000, a istovremeno je više od 50.000 zaposleno u tom javnom sektoru. To je paradoks koji ni bogata Švajcarska, a kamoli siromašna Srbija ne može da izdrži. Pronađeno je najbolje rešenje - merama nisu pogođeni najugroženiji delovi stanovništva, već upravo taj namnoženi javni sektor, i to samo oni čija je plata veća od 60.000 dinara, a to, priznaćete, u našim uslovima nije malo - komentariše Anđelković.Direktori neće osetitiŠest mera za reformu privrede obuhvataju smanjenje plata u javnom sektoru (20 odsto na zaradu veću od 60.000 dinara i od 25 odsto na više od 100.000), povećanje stope PDV sa osam na 10 odsto (potrošačka korpa od 65.000 dinara poskupeće za 450 dinara), smanjenje subvencija javnim preduzećima, uštede na raznoj robi i uslugama, jeftinije kredite i menjanje poslovnog ambijenta.Njegoš Potežica, lider sindikata zaposlenih u državnoj upravi, kaže da nikom ko prima manje od 60.000 dinara plata neće biti menjana, a to je 80 odsto zaposlenih u Srbiji.- Oni koji imaju više, šefovi, direktori neće ni osetiti umanjenje. Povećanje PDV sa osam na 10 odsto pogodiće sve građane, ali svi mi moramo i da damo doprinos za spas Srbije od bankrota - kaže Potežica i dodaje da će slediti i otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, ali veruje da će to biti pravilno učinjeno i time biti zaustavljeno i eliminisano političko zapošljavanje.Ekonomista Miladin Kovačević smatra da je konačno napravljen zaokret ka fiskalnoj konsolidaciji jer je Srbiji pretio bankrot.Bez alternative- Nije bilo alternative. Mere su dobre jer doprinose fiskalnoj konsolidaciji i uštedu do 2-2,5 odsto BDP, odnosno oko 1-1,5 milijardi evra, a čuvaju standard siromašnih i socijalno ugroženih.Poslanik PUPS Momo Čolaković smatra da mere zaslužuju podršku jer je uvažen položaj najsiromašnijih i penzionera.- Podizanje PDV na 10 odsto je iznuđena mera i razumem da su morali da posegnu za takvom merom, a očekujem da će antikizni paket voditi podsticaju proizvodnje i zapošljavanja.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović: Profesori neće imati manje plateIako je najavljeno da će smanjenja plata obuhvatiti sve zaposlene u javnom sektoru bez izuzetka, ministar prosvete Tomislav Jovanović je, nakon predstavljanja mera Vlade za konsolidaciju privrede, rekao da profesori naredne godine neće imati manje plate.- Prosveta i nauka u najmanju ruku može da očekuje sadašnje stanje, nikako lošiji status - rekao je Jovanović.Ministar u izjavi za Kurir kaže da je o svemu razgovarao s ministrom Krstićem:- To znači da se plate neće smanjivati nikome ko potpada pod naš resor.Na pitanje da li to znači da se plate progesivno neće smanjivati ni univezitetskim profesorima, on odgovara:- Mislio sam na kompletno Ministarstvo obrazovanja i nauke. I sam ministar Krstić je rekao da na obrazovanju ne sme da se štedi. Nema tu ničeg nejasnog.

Sanacija finansijaProfesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov pozdravlja mere koje je predstavio ministar finansija Lazar Krstić.- Sve što je rekao ministar Krstić uglavnom je tačno. Skup od šest mera je prvi korak ka neophodnoj sanaciji javnih finansija. To su uglavnom mere štednje koje su same po sebi iznuđene i vode ka makroekonomskoj stabilnosti. Efekti će biti evidentniji posle strukturnih reformi, promene zakona, poreske reforme. Ostaje pitanje kako ćete uz paket štednje postići privredni rast - kaže Gligorov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track