PROPAST AUTO-ŠKOLA: Za otvaranje potrebno najmanje 100.000 evra
Foto: Printscreen RTS

Skupo i vlasnicima i kandidatima

PROPAST AUTO-ŠKOLA: Za otvaranje potrebno najmanje 100.000 evra

Društvo -
Produžetka roka za preregistraciju neće biti, poručuju iz MUP. Do 25. oktobra ostalo je još malo vremena a samo 10 auto-škola podnelo je zahtev za rad po novom sistemu

BEOGRAD - Neće biti produžetka roka za preregistraciju auto-škola u Srbiji, potvrđeno je u MUP Srbije. Do 25. oktobra ostalo je još malo vremena a samo 10 auto-škola podnelo je zahtev za rad po novom sistemu. Polovina od njih ne ispunjava potrebne kriterijume. U auto-školama tvrde da su zahtevi preskupi, a vremena za prilagođavanje malo.

Da bi auto-škole funkcionisale po novom zakonu, treba im prvo poligon, koji više ne može biti javna površina, već posebno uređena i obezbeđena celina. Trebaju im školovani predavači, kako teorije tako i prakse, učionice, video nadzor, kompjuteri i automobili, motocikli, kamioni i autobusi propisanih klasa.

Da biste sada otvorili školu i sve ovo zadovoljili, morašete da odvojite preko 100.000 evra ako kupujete polovna vozila. A ako kupujete nova vozila, sa poligonom, trebaše vam preko 300.000 evra, što u ovom trenutku nema skorio nijedna škola u Srbiji.

Branimir Pejović iz MUP Srbije kaže da su se škole obratile sa određenim objektivnim problemima i zato su predložene određene izmene uslova koji su propisani za auto-škole koje su određene pravilnicima da bi se obezbedila određena relaksacija tih uslova.

U pojedinim školama kažu da pozdravljaju uvođene reda i novih metoda za obuku kandidata. Jedini spas za održanje velikog broja auto-škola u Srbije - jeste njihovo udruživanje radi manjih troškova.

"Kontrolisaće se teoretska nastava putem video nadzora ubaciće se takograf u putnička vozila pa će tako sve škole napokon morati da drže 40 časova po 45 minuta", kaže Goran Manojlović iz auto-škole "10 plus".I još da dodamo da svako onaj ko završi obuku do 25. okobra bilo za automobil ili motocikl - moći će da polaže stare poligonske radnje. Onaj ko to ne uspe, moraće da poligone polaže po novom.

Škole za sada striktno primenjuju uputstva koja dobijaju iz MUP-a, pa kandiadati odgovore na mnoga pitanja mogu da pronađu kod policije, koja je jedina zadužena za tumačenje i sprovođenje zakona.

http://www.youtube.com/watch?v=R-wK5T5FyBc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track