ŠTETA DUVANSKOJ INDUSTRIJI: Srbija će za godinu dana izgubiti 7.000.000 evra!
Foto: Zorana Jeftić

Niske carine za Hrvate

ŠTETA DUVANSKOJ INDUSTRIJI: Srbija će za godinu dana izgubiti 7.000.000 evra!

Društvo -
Još 2000. s Hrvatskom je ugovoreno da carine za uvoz njihovih cigareta budu 15 odsto, a da za izvoz naših u Hrvatsku iznose 38 odsto, rekao ministar trgovine

BEOGRAD - Borba za opstanak duvanske industrije.Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine, izjavio je da još nije postignut konačan dogovor o uslovima uvoza hrvatskih cigareta u Srbiju i da taj protokol mora da se potpiše i ratifikuje u parlamentu, ali da malo toga može da se promeni. On je takođe rekao da je Vlada Srbije poslala pismo Evropskoj komisiji u kojem kaže da prihvata pravilo koje je važilo za usaglašavanje svih 86 tarifnih linija u procesu adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da ostaje još nekoliko stvari da se definiše.Pismo je poslatoTu spada način primene dogovora, odnosno da Evropska komisija vrlo jasno ukaže Hrvatskoj da ukine sve vancarinske barijere za izvoz u tu zemlju, kao i za izvoz cigareta iz Srbije, i da počnemo pregovore sa Evropskom komisijom o povećanju kvote za šećer.- Činjenice je da smo poslali to pismo, kao i da malo toga može da se promeni - kaže Ljajić i dodaje da Srbija zbog nižih carina za hrvatsku robu na godišnjem nivou izgubi oko sedam miliona evra.- Još 2000. s Hrvatskom je ugovoreno da carine za uvoz hrvatskih cigareta budu 15 odsto, a da carina za izvoz srpskih cigareta u Hrvatsku bude 38 odsto - to je nasleđen problem - kaže Ljajić.Ulaganje od milijardu evraIz Privredne komore Srbije kažu da je Srbija 2012. izvezla u Hrvatsku duvana u vrednosti od 472.260 američkih dolara, a cigareta u vrednosti 878.113 dolara.- U isto vreme uvoz duvana iz Hrvatske 2012. je bio 29.915 američkih dolara, a uvoz cigareta iz Hrvatske iznosio je 6.222.558 dolara - kažu u PKS i dodaju da je ulaganje u duvansku industriju Srbije u proteklom periodu bilo oko milijardu evra.

Ulaganje u SrbijuIz PKS su nam rekli i da postoje informacije da bi, ako ne dođe do smanjenja carinskih stopa, Fabrika duvana Rovinj - TDR bila spremna da ulaže u proizvodnju cigareta u Srbiji:- Na taj način bi se dobila mogućnost plasmana cigareta bez podizanja carinskih stopa u regionu. Ovo bi bilo dobro rešenje jer bi se zadržala carinska zaštita iz EU, a TDR bi investirao u Srbiju, kao i druge kompanije iz duvanske industrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track