POČAST: Tijanića sahranjuju pored Kralja!

Veliki novinar u društvu velikana

POČAST: Tijanića sahranjuju pored Kralja!

Društvo -
Poznati srpski novinar počivaće pored čuvenih glumaca, pisaca, slikara i ostalih koji su za sobom, baš kao i on, ostavili epohalna dela

BEOGRAD - Veliki među velikima.Aleksandar Tijanić, direktor RTS i jedan od najpoznatijih novinara na ovim prostorima, koji je preminuo u ponedeljak, počivaće u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pored srpskih glumaca Petra Kralja i Josifa Tatića. U neposrednoj blizini počivaju i književnici Brana Crnčević i Momo Kapor, slikarka Olja Ivanjicki, teniski trener Jelena Genčić... KomemoracijaKomemoracija povodom Tijanićeve smrti biće održana danas u 12 sati u Skupštini grada Beograda, a poslednji pozdrav velikom srpskom novinaru odaće porodica, rodbina, prijatelji i poštovaoci u petak u 16 sati na Novom groblju, nakon čega će se obaviti kremacija.- Urna će najverovatnije biti položena pored ostataka velikih glumaca Petra Kralja i Josifa Tatića, ali to će još odlučiti njegova porodica. On je zaslužio da počiva uz najveća srpska imena jer je ostavio trag u istoriji novinarstva i medija - priča izvor Kurira.Porodica u žalostiU stanu porodice Tijanić na Novom Beogradu juče je sve bilo tiho. Niko od rodbine nije želeo da razgovara. Jedino se Tijanićeva ćerka Zara javila, ali nije bila raspoložena da govori.- Nisam sad raspoložena za razgovor. Molim vas da nas razumete, ovo je veoma težak trenutak. Shvatam vaš posao, ali zaista nemam šta da vam kažem - rekla je tužnim glasom Zara Tijanić Jevtović. Zaposleni u Radio-televiziji Srbije u glavnom holu zgrade okačili su Tijanićevu uramljenu crno-belu fotografiju u znak sećanja na dojučerašnjeg direktora i novinarskog maga.Poslednji pozdrav Tijaniću preko novinskih čitulja uputili su mnogobrojni prijatelji, rodbina, kolege kao i Srđan Šaper, osnivač „Meken grupe“, Dragan Đilas, Dragan Đurić, predsednik Partizana, „Delta holding“, Sportski žurnal, kolege s Prve televizije i iz dnevnih novina Politika, UO RTS, Maja Žeželj, Nataša Miljković i Maja Nikolić, voditeljke RTS i drugi.

Aleja zaslužnih ... Grobnice u kojima su položene urne poznatih
Aleja zaslužnih ... Grobnice u kojima su položene urne poznatih

Uvek aktuelan i britakMinistar odbrane Srbije Nebojša Rodić uputio je saučešće porodici i ocenio da je Tijanić bio simbol slobodnog novinarstva i uzor mladim novinarima.- Svojim radom, hrabrošću i stvaranjem obeležio je decenije medijske scene na našim prostorima. Uvek aktuelan i britak, ostajao je dosledan u borbi za bolje i poštenije društvo, za Srbiju koja ide napred. Primer Aleksandra Tijanića ostaće izazov za dostizanje generacijama mladih novinara u Srbiji, koja je prerano ostala bez medijskog borca za njenu drugačiju i bolju budućnost - rekao je Rodić.

Intervju-testament: Kosovo treba prodati- Jeste, moj stav je da Kosovo treba prodati. Nemamo mi snage fizički da ga zadržimo. Mi smo bivši hegemoni Balkana - izjavio je Aleksandar Tijanić u intervjuu za koji je želeo da bude objavljen tek posle njegove smrti, a koji je izašao u najnovijem broju nedeljnika NIN, gde je ovaj ugledni novinar započeo karijeru.Tijanić, i sam rodom s Kosova i Metohije, dalje u tom tekstu kaže:- Rođen sam u Metohiji, u Podujevu, jer su se majka i otac sasvim slučajno tamo zadesili, a potom i nastanili. Kršten sam u manastiru Dečani, koji za mene predstavlja najlepši pravoslavni hram na svetu. Nemam nikog danas na Kosovu, čekaju me samo Dečani.Tijanić se u tom intervjuu dotakao i neizbežnog pitanja o ubistvu Slavka Ćuruvije:- Tih dana se vrtelo pitanje hoće li ubiti Ćuruviju ili mene. Ćuruvija je tvrdio da će mene, i ja sam, nažalost, tvrdio isto. Sve dok Slavko nije dao neku izjavu kako mu je Mira Marković plakala na ramenu. Znao sam da je sledeći.O svom pisanju, Tijanić je još rekao:- S nevericom čitam neki svoj stari tekst i čudim se kako je napisan kvalitetno, to ne liči na mene. Znam koliko imam neprijatelja koji uživaju u tome da ih ponižavam. Spisak mojih neprijatelja je - ko je ko u Srbiji od najmoćnijih ljudi. Kako bih preživeo te neprijatelje, ja sam morao da budem zvonar Bogorodičine crkve: ružan, grbav, nikakav. Ali da zvonim vrlo jako i daleko. I u tome je moja moć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track