Hrvatski istoričar: Princip je bio borac za slobodu!

Slavko Goldštajn

Hrvatski istoričar: Princip je bio borac za slobodu!

Društvo -
Današnja merila o tome šta znače atentati ne mogu da se primene na doba pre 100 godina

VAŠINGTON - Gavrilo Princip je u vremenu u kome je živeo bio borac za slobodu, izjavio je danas poznati hrvatski istoričar i publicista Slavko Goldštajn! Goldštaj je u izjavi dopisniku Tanjuga u Vašingtonu, posle tribine na kojoj je američkoj publici predstavljena njegova knjiga "1941", ocenio da ne mogu današnja merila o tome šta znače atentati da se primene na doba pre 100 godina.

"Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vreme je to bio trend koji je njega učinio borcem za slobodu", kazao je Goldštajn, odgovarajući na pitanje kako bi istorija trebalo da gleda na Principa i sarajevski atentat.

Priča o sarajevskom atentatu, pred stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, aktuelizovana je prošle nedelje nakon izjave kanadske istoričarke Margaret Mekmilan koja je Gavrila Principa nazvala teroristom. Više zvaničnika Srbije je istaklo da se neće dozvoliti revizija istorije, dok su istoričari sa kojima je Tanjug razgovarao u Srbiji ocenili nastup kanadske koleginice kao potpuno nepoznavanje istorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track