Najnovije vesti

Nebojša i Jelena danas u policiji na saslušanju!

Istragom potvrđeno pisanje Kurira

Nebojša i Jelena danas u policiji na saslušanju!

Društvo
Ognjanoviće će policija danas najviše ispitivati o tome kako su i zašto prebacili novac s namenskog računa za lečenje osmogodišnje Tijane na privatne račune njene majke Jelene

BEOGRAD - Došlo vreme da progovore.

Jelena i Nebojša Ognjanović, roditelji preminule Tijane (8), danas u devet sati biće saslušani u Policijskoj upravi Grada Beograda u Ulici despota Stefana zbog mahinacija s novcem koji su humani ljudi uplaćivali za lečenje njihove pokojne ćerke.

Transakcija

- Na razgovoru u policiji Ognjanovići će morati da odgovore koliko su novca tačno skupili, kao i koliko je tog novca potrošeno, a koliko je ostalo. Ipak, policija će ih najviše ispitivati o tome zašto su novac s namenskog računa prebacili na privatne račune njene majke Jelene. Oni će konačno morati da progovore i da otkriju sve detalje o spornim novčanim transakcijama - priča izvor Kurira dobro upućen u istragu.

U „slučaj Ognjanovića“ uključilo se i Više javno tužilaštvo, koje je od policije tražilo da ispita sve detalje. Prilikom istrage, policija je ustanovila da je Jelena Ognjanović pre odlaska u Hjuston s Tijaninog namenskog računa prebacila čak 1,26 miliona na nekoliko svojih privatnih računa, čime je potvrđeno pisanje Kurira. Na računima je ostalo više od 1,6 miliona evra. Kako je navedeno, za lečenje male Tijane prikupljeno je 2,58 miliona evra, a deo para iskorišćen je za transport do Hjustona i troškove lečenja.

Advokat Vojin Biljić kaže da je banka kod koje je otvoren namenski račun dužna da kontroliše da li se novac koristi u namenske svrhe.

Kontrola

- Banka mora da prati da li se sredstva s namenskog računa koriste u planirane svrhe ili ne. Tijanina majka je mogla da koristi novac s namenskog računa isključivo za plaćanje lečenja i bolničkih troškova, ali nikako za nešto drugo. Dobro poređenje je podizanje namenskih stambenih kredita. Ako klijent zahteva stambeni kredit od banke, on nikako ne sme da koristi taj novac u druge svrhe, zato je banka dužna da kontroliše šta se radi s namenskim novcem - objašnjava Biljić.

Sumnjivo izbegavanje odgovora: Sporni cena, vreme uplate, transakcije...

BEOGRAD - Pogrešni odgovori porodice Ognjanović na prava pitanja.
Otkako je otkriveno da je bilo mahinacija s novcem prikupljenim za lečenje male Tijane, Ognjanovići nisu hteli da odgovaraju na pitanja novinara Kurira o tome koliko su novca prikupili tokom humanitarnih akcija, kao ni koliko novca je ostalo na računu i koliko je novca zaista potrošeno tokom putovanja u Hjuston.
Ipak, pojedini mediji su objavljivali neke njihove tvrdnje kojima su Nebojša i Jelena protivrečili sami sebi. Evo koje su to tvrdnje:

Cena operacije

Transplantacija novog srca za Tijanu u Hjustonu trebalo je da košta 710.000 dolara, a Ognjanovići su pre puta na račun bolnice u Hjustonu prebacili 1.110.000 dolara. Nakon nesuglasica zbog novca s prinčevskim parom Karađorđević, Ognjanović je izjavio da je posle Tijanine smrti izmirio sve troškove bolnici u Hjustonu. Postavlja se pitanje koje troškove je Ognjanović platio kad je pre Tijaninog odlaska već prebacio 1,1 milion dolara bolnici, a transplantacije srca nije ni bilo.

Namenski račun

Druga nelogičnost u tvrdnjama Ognjanovića jeste i kako su izmirivali račune bolnici u Hjustonu posle Tijanine smrti kad je novac, kako je Nebojša Ognjanović tvrdio, bio na namenskom računu na Tijanino ime i mogao se koristiti samo za njeno lečenje. Drugo pitanje je i kako su sa tog namenskog računa Ognjanovići smeli da prebace 1,26 miliona evra na privatne račune Tijanine majke Jelene.

Ostavinska rasprava

Tijanin otac Nebojša Ognjanović tvrdio je posle Tijanine smrti da ne može da prebaci višak novca za lečenje druge dece jer se nalazi na Tijaninom namenskom računu i da njim ne može da raspolaže dok se ne okonča ostavinska rasprava, a opet je sam izjavio da je posle njene smrti platio lečenje bolnici u Hjustonu.

Veštačke pumpe

Nebojša Ognjanović izjavio je da su Tijani u bolnici u Hjustonu ugrađene dve veštačke pumpe za srce koje su koštale 600.000 dolara. Međutim, kako su za Kurir rekli ugledni kardiolozi, a među kojima je i direktor Kliničkog centra Srbije dr Miljko Ristić, jedna veštačka pumpa ne može da košta više od 60.000 evra. Kardiolog dr Hadži-Tanović objasnio je za Kurir da se veštačka pumpa za srce ne kupuje jer je ona sastavni deo intenzivne nege i naplaćuje se kroz cenu bolničkog dana koja u SAD može da iznosi oko 10.000 dolara dnevno.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...