STOP KORUPCIJI: Sprečimo zloupotrebu vlasti zarad sticanja lične koristi!
Foto: Shutterstock

Danas je Svetski dan borbe protiv korupcije

STOP KORUPCIJI: Sprečimo zloupotrebu vlasti zarad sticanja lične koristi!

Društvo -
Kurir već 10 godina otvara velike korupcionaške afere i na taj način daje doprinos u rasvetljavanju malverzacija, počev od lokalnih funkcionera pa do čelnika na vlasti

BEOGRAD - Borba se nastavlja!Prema podacima koje je Transparentnost Srbije predstavila 3. decembra, Srbija beleži rast indeksa percepcije korupcije (CPI) sa 39 na 42, pa je napredovala i na tabeli na kojoj se nalazi 177 zemalja - sa 80. na 72. mesto. To znači da je reč o niskom indeksu koji Srbiju svrstava među zemlje sa veoma rasprostranjenom korupcijom. Uprkos lošim rezultatima, od borbe protiv korupcije se ne odustaje.Anonimne prijaveDanas se obeležava Svetski dan borbe protiv korupcije i tim povodom u parlamentu u 10 sati održaće se konferencija, koju će otvoriti predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, a na kojoj će govoriti istaknuti stručnjaci u borbi protiv korupcije.Kurir već punih deset godina, kao lider u srpskim medijima, otvara velike korupcionaške afere i na taj način daje doprinos u borbi protiv korupcije. Velikog partnera u ovom poduhvatu imali smo u Verici Barać, preminuloj predsednici Saveta za borbu protiv korupcije.Uloga AgencijeZoran Stojiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je uloga Agencije velika i da građani imaju poverenja u nju.- Doživljavaju je kao instituciju koja kontroliše puteve novca u politici, kao i da preventivno deluje zahtevajući od funkcionera da prijavljuju imovinu. Građani Srbije veruju da se korupcija može smanjiti, što je rezultat promene vlasti. Ipak, ti se efekti brzo troše ako ne dođe do potvrde očekivanja - objašnjava Stojiljković.(S. S.)

Partnera u ovoj borbi Kurir je imao u pokojnoj Verici Barać
Partnera u ovoj borbi Kurir je imao u pokojnoj Verici Barać

Nemanja NenadićNEDOVOLJNO URAĐENOUprkos borbi protiv korupcije, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Kurir da nije zadovoljan učinjenim.- Nedovoljno je urađeno u sprečavanju korupcije. To možemo da vidimo po mnogim istraživanjima u kojima se ispituju stručnjaci, stranci i građani koji govore o ovoj pojavi iz svog iskustva. Ono što mene brine jeste to što još uvek imamo probleme koji su prisutni već godinama, a koji su mogli da se reše - kaže Nenadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja