Tanja Babić: Podneto 389 prekršajnih prijava protiv političkih subjekata

Nepoštovanje finansijskih izveštaja

Tanja Babić: Podneto 389 prekršajnih prijava protiv političkih subjekata

Društvo -
Za ukupno 15 presuda izrečene su kazne od 2,6 miliona dinara, navela je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije

BEOGRAD - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tanja Babić izjavila je danas da svaki šesti politički subjekat u Srbiji nije dostavio godišnji izveštaj o finansiranju, a zbog kršenja te zakonske odredbe podnete su i prekršajne prijave.

Tatjana Babić je na skupu "Politika i novac: finansiranje političkih aktivnosti u 2012" u Skupštini Srbije navela da je zbog nepodnošenja finsijskih izveštaja, zaključno sa 5. decembrom, podneto 389 prekršajnih prijava. Prema njenim rečima, za ukupno 15 presuda izrečene su kazne od 2,6 miliona dinara.

"Ovde je stvorena atmosfera da se zakon malo može poštovati, a malo nepoštovati, kazala je Tatjana Babić i podsetila da je skoro 77 odsto novca koje stranke dobijaju novac iz budžeta, odnosno građana Srbije. "U kontroli stranačkih finansija tek nam predstoji posao, da ojačamo kadrove, ali je važna edukacija političkih subjekata i medija", rekla je ona i dodala da Agencija za borbu protiv korupcije ima važan zadatak da koliko god je moguće osvetli odnos novca i politike.

Najveći broj prekršajnih prijava odnosi se na nedostavljanje izveštaja troškova kampanje u 2012. godini. Ostali su podneti zbog nepodnošenja godišnjih izveštaja o troškovima.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da su parlament i vlast u Srbiji iskreni u nameri da državu oslobode korupcije.

"Građani su živeli u sistemu koji je promovisao i tolerisao različite vidove korupcije, što je ugrozilo pravni sistem i urušilo poverenje građana", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, korupcija je narasla neverovatnom brzinom i zbog veza vladajuće elite sa poslovnim krugovima, koji su zbog svog profita korumpirali pojedince iz političkog sveta. Dodao je da borba protiv korupcije ima i svoje heroje, a da je jedan od njih pokojna predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać koja nije popuštala pred pritiscima.

Direktor američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric pohvalila je napore koje je Srbija uložila po pitanju finansiranja političkih stranaka, ukazujući da je to jedno od najsloženijih pitanja. "Na izborima je važno obezbediti da se čuje glas građana, da se poštuje sloboda govora i izražavanja i da ne dominiraju grupe koje imaju najviše novca", rekla je Suzan Fric.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track