MILIJARDA DINARA DOBITI: Krkobabić radnicima PTT dao bonuse, ali poriče da je državi ostao dužan
Foto: Nebojša Mandić

Nepravilnost u radu

MILIJARDA DINARA DOBITI: Krkobabić radnicima PTT dao bonuse, ali poriče da je državi ostao dužan

Društvo -
Direktor „PTT Srbije“ dao je radnicima 0,8 odsto ukupne dobiti, ali je zaboravio da državi kao vlasniku ove firme duguje deo profita, tvrdi Radoslav Sretenović predsednik DRI

BEOGRAD - Milan Krkobabić, direktor „PTT Srbije“ dao je radnicima 0,8 odsto ukupne dobiti, ali je zaboravio da državi kao vlasniku ove firme duguje deo profita."Javna preduzeća „PTT Srbija“ i „Emisiona tehnika“ u budžet nisu uplatili deo dobiti od ukupno milijardu dinara", tvrdi predsednik DRI Radoslav Sretenović i dodaje da se od ukupnih nepravilnosti u budžetu od 13,1 milijarde, oko 6,3 milijarde dinara odnosi na isplate pomoći policiji, koja nije usaglašena sa Zakonom o policiji.

Državna revizorska institucija utvrdila je u 2012. godini nepravilnosti u raspolaganju državnim novcem od preko 13 milijardi dinara. Samo u rashodima za plate i naknade utvrđene su nepravilnosti od 9,5 milijardi dinara.

Revizori su utvrdili i da su PIO fond i Klinički centar Vojvodine nezakonito naplatili prihode od 416,5 miliona dinara, što su kasnije koristili za stimulativnu isplatu plata. U isplatama po ugovoru o delu utvrđene su nepravilnosti od 192,7 miliona dinara.

Agencija za lekove isplatila je naknade od 19,8 miliona dinara za 72 člana komisije kojima je istekao mandat, dok je AOFI, članovima UO isplatila 3,9 miliona dinara bez odluke Skupštine Agencije.

Pošta Srbije uredno izmirila obaveze prema budžetuPošta Srbije saopštila je danas da je "uredno i blagovremeno" izmirila sve obaveze prema republičkom budžetu uplativši i propisani deo dobiti za 2011. godinu u iznosu od oko 421,74 miliona dinara, u skladu sa zaključkom vlade od 18. decembra 2013. godine.

"Direktor Pošte Srbije Milan Krkobabić i organi upravljanja preduzeća postupaju veoma odgovorno i savesno u skladu sa svim zakonskim propisima i zaključcima osnivača", navedeno je u saopštenju.

Državni revizor Radoslav Sretenović izjavio je u četvrtak da javna preduzeća Pošta Srbije i Emisiona tehnika u budžet Srbije nisu uplatila deo dobiti od ukupno milijardu dinara. Sretenović je na konferenciji za novinare rekao da se najveći deo tog novca odnosi na PTT, a ostatak na Emisonu tehniku.

U saopštenju Pošta Srbije napominje se da je u trenutku stupanja na dužnost Krkobabića, krajem 2012. godine, na snazi je bio prethodni zaključak vlade kojim je bilo određeno da se deo dobiti za 2011. godinu, koja pripada osnivaču, nameni za finansiranje troškova prijavljivanja građana za besplatne akcije, s obzirom da sredstva za tu namenu nisu planirana republičkim budžetom.

Onog trenutka kada je novim zaključkom vlade utvrđena obaveza preduzeća da neutrošena sredstva za ove namene uplati u budžet Srbije, to je odmah urađeno u propisanom roku od sedam dana, navela je Pošta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track