LIBAN: Srpski vojni lekari leče meštane i izbeglice iz Sirije!
Foto: Vojska Srbije

Požrtvovanost i milosrđe

LIBAN: Srpski vojni lekari leče meštane i izbeglice iz Sirije!

Društvo -
Pružamo pomoć u mestima gde lokalno stanovništvo inače nema uslova za adekvatnu i svakodnevnu zdravstvenu zaštitu. Odziv meštana je veoma dobar. Na preglede dolaze čak i izbeglice iz Sirije koje su privremeno nastanjene u obližnjim kampovima – kaže kapetan Lazarević

BEOGRAD - Grupa za sanitetsku podršku iz sastava pešadijske čete Vojske Srbije angažovane u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu, otpočela je sa pružanjem medicinske pomoći stanovništvu libanskih naselja u zoni odgovornosti Sektora „Istok“ misije UNIFIL.

Kapetan Vladimir Lazarević, lekar, i zastavnik Oliver Milosavljević, medicinski tehničar, sa kolegama iz vojske Republike El Salvador, ovih dana vrše osnovne zdravstvene preglede i pružaju medicinsku pomoć meštanima naseljenih mesta Kafer Kela, Der Mimas, Arab el-Vazani, Kleja, Ain Arab i Ebel el-Saki.

– Pružamo pomoć u mestima gde lokalno stanovništvo inače nema uslova za adekvatnu i svakodnevnu zdravstvenu zaštitu. Odziv meštana je veoma dobar. Na preglede dolaze čak i izbeglice iz Sirije koje su privremeno nastanjene u obližnjim kampovima – kaže kapetan Lazarević, objašnjavajući zadatak grupe za sanitetsku podršku u ovoj aktivnosti civilno-vojne saradnje.

Cilj ovakvih aktivnosti, pored same medicinske pomoći, jeste i da se unapredi saradnja pripadnika UN i lokalnih zajednica u zoni odgovornosti i na taj način ojača uzajamno poverenje, što je važno u multinacionalnim operacijama.

Osnovni zadatak grupe za sanitetsku podršku je primarna medicinska pomoć i prevencija bolesti pripadnika pešadijske čete koji žive i rade u srpskoj bazi na UN poziciji 9-66. Za ozbiljnije zdravstvene probleme na raspolaganju su bolnice nivoa I i II koje se nalaze u bazi „Miguel Servantes“, na 10 kilometara od naše baze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track