SUNOVRAT: Javna preduzeća gube 60 miliona evra!
Foto: Nebojša Mandić

Sporni odobreni krediti

SUNOVRAT: Javna preduzeća gube 60 miliona evra!

Društvo -
Narodna banka Srbije 31. januara je oduzela dozvolu za rad banci i najavila da će biti isplaćeni samo zakonom osigurani depoziti do 50.000 evra. U slučaju Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd, koje su već propale, bili su isplaćeni svi depoziti, što nas je koštalo oko 800 miliona evra

BEOGRAD - Građani plaćaju ceh!Javna preduzeća i državne institucije zbog propasti Univerzal banke izgubiće depozite vredne šest-sedam milijardi dinara, a građani će obezbediti 85 miliona evra za pokrivanja gubitaka, izjavio je juče Nebojša Divljan, najveći akcionar UB sa 12 odsto akcija.Narodna banka Srbije 31. januara je oduzela dozvolu za rad banci i najavila da će biti isplaćeni samo zakonom osigurani depoziti do 50.000 evra. U slučaju Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd, koje su već propale, bili su isplaćeni svi depoziti, što nas je koštalo oko 800 miliona evra.Divljan tvrdi da su osigurani depoziti, koje će platiti država vredni 85 miliona evra, a neosigurani, među kojima je i novac državnih firmi, oko 115 miliona. Glavni razlog propasti UB, prema njegovim rečima, jeste rukovodstvo, koje je nezakonito odobravalo kredite nekolicini firmi, i kašnjenje kontrole banke NBS, kojoj je on na probleme ukazao još u maju 2013. Te firme su i sada najveći dužnici banke - prve tri duguju 3,8 milijardi dinara.- Interesna grupa, koju su činili rukovodstvo banke i firme, preuzela je banku početkom 2013. i počeo je sunovrat. Zakonom je ograničeno koliko kredita sme da odobri banka jednoj firmi, to je bilo 500 miliona dinara, a pojedine firme su dobile zajmove nekoliko puta veće od tog limita - objasnio je Divljan.

NBS DIVLJAN LAŽEIz kabineta guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković negirali su sve Divljanove optužbe.- Ne postoji osnov za pokretanje tužbi za nadoknadu štete. Divljan je prećutao da je, nakon obraćanja NBS u maju 2013, kada je ukazao na određene nepravilnosti, u oktobru iste godine obavestio NBS da je povećao svoj akcionarski ulog sticanjem dodatnih akcija. Time je stekao pravo na približno 12 odsto glasačkih prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja