I U NJIVU SA TABLICAMA: Tanjirača mora da se registruje!
Foto: Beta

Seljaci na mukama

I U NJIVU SA TABLICAMA: Tanjirača mora da se registruje!

Društvo -
Za mašine kojima se obavljaju poljoprivredni radovi, poput tanjirača, presa i razbacivača, nije moguće uraditi tehnički pregled pa samim tim ni njihovu registraciju

NOVI SAD - Predstavnici poljoprivrednih organizacija iz Vojvodine apelovali su da se reši problem obavezne registracije priključnih mašina koje se ne mogu registrovati.Oni navode da zbog toga policija poljoprivrednike kažnjava prekršajnim prijavama.

Poljoprivrednici su u razgovoru s predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom objasnili da se propisuje obavezna registracija jednoosovinskih priključnih mašina za obavljanje poljoprivrednih radova, poput tanjirača, presa i razbacivača, iako za njih nije moguće uraditi tehnički pregled pa samim tim ni njihovu registraciju.

Poljorivrednici su kao problem istakli i doneta rešenja Poreske uprave za stavljanje hipoteke na zemljište poljoprivrednika koji nisu u mogućnosti da plaćaju penzijsko-invalidsko osiguranje. Pastor je rekao da je to ozbiljan problem koji se mora sistemski rešiti, jer će u suprotnom dovesti do neizdrživo teškog socijalnog stanja poljoprivrednika na koji se taj problem odnosi. On je najavio da će od Poreske uprave zahtevati da se nađu rešenja kako bi se obustavili postupci prinudne naplate.

Oni su istakli da je pre početka prolećnih poljoprivednih radova neophodno rešiti ovu "nelogičnu i apsurdnu situaciju", zbog koje poljoprivrednici dobijaju prekršajne kazne za mašine koje se ne mogu registrovati, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Ištvan Pastor je rekao da u ovom momentu, budući da je Skupština Srbije raspuštena, nije moguće menjati zakone, ali je problem moguće rešiti promenom Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila. Dodao je da će zatražiti informacije, tumačenje i hitnu reakciju nadležnog ministarstva. Pastor je razgovarao s predstavnicima poljoprivrednih organizacija okupljenih u Savez agrarnih udruženja Vojvodine, Asocijaciju poljoprivrednika i subotičkog Udruženja seljaka. Sastanku je prisustvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Vojvodine Ladislav Tomić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track