NIKOLA SELAKOVIĆ: Ukidanje presude ne znači oslobađanje!
Foto: Nebojša Mandić

Odluka Apelacionog suda u NS

NIKOLA SELAKOVIĆ: Ukidanje presude ne znači oslobađanje!

Društvo -
Ukidajuća presuda ne znači i oslobađajuću, a pogotovo u delu u kom nije osporena krivica optuženog", rekao je Selaković komentarišući činjenicu da je presuda Darjanu Musiću, optuženom za ubistvo novosadske manekene Vladislave Červenko, po odluci Apelacionog suda poništena i da se postupak vraća na početak

NOVI SAD - Ministar pravde Nikola Selaković rekao je danas u Novom Sadu da činjenica da Apelacioni sud poništi neke odluke prvostepenog suda ne znači da je optuženi i oslobodnjen.

"Ukidajuća presuda ne znači i oslobađajuću, a pogotovo u delu u kom nije osporena krivica optuženog", rekao je Selaković komentarišući činjenicu da je presuda Darjanu Musiću, optuženom za ubistvo novosadske manekene Vladislave Červenko, po odluci Apelacionog suda poništena i da se postupak vraća na početak.

Selaković je dodao da je maksimalna zaprećena kazna u tom postupku 40 godina zatvora i naglasio da postoji mogućnost da optuženi Musić, umesto na prvobitnih 35 godina, bude osuđen na maksimalnu kaznu.

Komentarišući način obrazloženja odluke Apelacionog suda u kome se navode pojmovi "posebno svirepo", " monstruozno, krvožedno ubistvo", kao jedan od razloga ponavljanja sudskog postupka, Selaković je rekao da za javnost svi ti pojmovi isto znače, ali da treba znati da javnost ne sudi nego sudije.

"Treba znati da je Apelacioni sud preuzeo deo nadležnosti Vrhovnog suda i da, kao posledica neuređenog pravnog sistema koje smo imali, dolazi do mogućih grešaka koje će se vremenom izbeći", rekao je ministar pravde prilikom obilaska novih prostorija Prekršajnog suda u Novom Sadu.

Osvrćući se na slučaj požara u diskoteci "Kontrast " u Novom Sadu u kome je 1.aprila 2012. godine život izgubilo šest mladih ljudi i činjenicu da je sudski postupak vraćen na početak zbog toga što je postupajući sudija otišao u penziju, Selaković je rekao da sudovi rade strogo po propisu.

On je istakao da je sudiji Zori Jamušakov, koja je vodila postupak, na osnovu odluke Visokog saveta sudstva odložen odlazak u penziju za godinu dana kako bi mogla da završi taj proces, ali da ipak to nije uspela da uradi.

"Postoje informacije da je u tom postupku bilo opstrukcije od strane odbrane, pa da zbog toga proces nije završen, tako da će biti izvršen nadzor nad tom slučajem", kazao je Selaković.On je pojasnio da je to ograničeni nadzor i da predsednici Apelacionog i Višeg suda, i pored ministarstva, mogu izvršiti nadzor i to u delu da li su ročišta zakazivana na vreme i da li je poštovana disciplina sudskog postupka.

Ministar Selaković obišao je, zajedno sa direktorkom USAID-a Suzan Fric, nove prostorije Prekršajnog suda u Novom Sadu. Obilasku su prisustvovali i predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir MIlojević i predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track