SRPSKA KUĆA: Za besplatne projekte prijava do 20. marta
Foto: Ministarstvo Građevinarstva I Urbanizma

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma

SRPSKA KUĆA: Za besplatne projekte prijava do 20. marta

Društvo -
Cena izgradnje kvadratnog metra po modelu tradicionalne kuće ne može da pređe 400 evra, odnosno toliki je trošak za krajnjeg vlasnika

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva i urbanizma Srbije produžilo je danas do 20. marta rok za prijavljivanje građana zainteresovanih za besplatan projekat izgradnje kuća po projektima sa konkursa "Srpska tradicionalna kuća". Kako je ranije saopšteno, građani mogu da biraju između 16 modela kuća u četiri kategorije: vojvođanska, moravska, šumadijska i planinska kuća.

Građani koji žele da dobiju besplatan glavni projekat, moraju da budu nosioci prava svojine na zemljištu, odnosno na parceli za koju podnose prijavu za izradu glavnog projekta, i da dostave informacije o mogućnostima i eventualnim ograničenjima izgradnje.

Posle isteka roka od 30 dana za podnošenje prijave za besplatan projekat, Ministarstvo građevinarstva će proveriti prijave. Ministarstvo građevinarstva je ranije saopštilo da cena izgradnje kvadratnog metra po modelu tradicionalne kuće ne može da pređe 400 evra, odnosno toliki je trošak za krajnjeg vlasnika.

Ideja za planove "srpske nacionalne kuće" pokrenuta je prošle godine ciljem da se projekti besplatno daju građanima i lokalnim samoupravama. Na konkursu za izradu idejnih rešenja zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljstva Srbije, odabrano je po pet radova za tipove vojvođanske, sumadijske i planinske kuće, i tri za moravski tip kuće. Informacije na sajtu Ministarstva www.mgu.gov.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja