50.000 EVRA ZARADE: Britanci vole da se voze Titovim Plavim vozom
Foto: Beta

Sajam turizma

50.000 EVRA ZARADE: Britanci vole da se voze Titovim Plavim vozom

Društvo -
Osim Engleza, ima i Rusa i Italijana, a uglavnom je reč o turistima više klase, koji su ljubiteljni železnice i poštovaoci bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, ili su nekada radili u bivšoj Jugoslaviji

BEOGRAD - Železnice Srbije će u letnjoj sezoni samo od prevoza turista iz Velike Britanije, Plavim vozom na liniji Beograd - Bar, zaraditi između 40.000 i 50.000 evra, izjavio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.

On je na Sajmu turizma u Beogradu, takođe, najavio da će Železnice Srbije ove godine početi nabavku između 50 i 100 polovnih vagona za putnički saobraćaj, kako bi putnici mogli udobnije da se voze."U ovoj godini računam da ćemo dobiti 50 do 100 polovnih vagona iz naših sredstava, bez kredita. To će biti vagoni za putnički saobraćaj iz Nemačke, Austrije ili neke druge zemlje i poslali smo naše eksperte da ispitaju te vagone, koje ćemo kupiti preko tendera", naveo je Simonović. To znači da će srpske železnice, kako je rekao, imati između 10 i 12 pristojnih vozova, s obzirom da će ti vagoni biti daleko bolji od starih koje sada koristimo.

Simonović je rekao da železnice žure da nabave deo tih vagona do maja ili juna upravo zbog letnje turističke sezone i da će ti vagoni biti uključeni, pre svega, na liniji Beograd - Bar. Železnice Srbije su na Sajmu turizma potpisale ugovor sa kompanijom Eksplor Montenegro, preko koje će se turisti iz Velike Britanije voziti garniturama Plavog voza, koje će biti uključene u redovan saobraćaj na liniji Beograd - Bar. Srpske železnice su prošle godine počele da sarađuju sa tom kompanijom i prošlog leta je na toj liniji prevezeno 215 turista iz Velike Britanije. Predstavnik Eksplor Motenegra Miloš Mitić je rekao da je već ugovoreno pet tura i da će ovog leta biti prevezeno oko 300 britanskih turista.

Među njima, osim Engleza, ima i Rusa i Italijana, rekao je Mitić dodajući da je uglavnom reč o turistima više klase, koji su ljubiteljni železnice i poštovaoci bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, ili su nekada radili u bivšoj Jugoslaviji. Oni na turi imaju turističkog vodiča koji ih upoznaje sa predelima Srbije i Crne Gore, ali i Titovim životom i putovanjima Plavim vozom.Britanski turisti su fascinirani predelima Srbije i Crne Gore, a naročito crnogorskim delom pruge i uživaju u vožnji koja traje 12 sati, rekao je Mitić.Prosečna tura traje ukupno između šest i osam dana u Srbiji i Crnoj Gori i košta oko 1.300 funti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track