Udruženje Srba iz Hrvatske podržalo premeštanje Tesline urne

Udruženje Srba iz Hrvatske podržalo premeštanje Tesline urne

Društvo -
Time je ispravljena velika nepravda prema naučniku koji je zadužio čitav svet, a njegovi zemni ostaci decenijama bili izloženi kao eksponat, navede iz Udruženja Srba

BEOGRAD - Udruženje Srba iz Hrvatske izrazilo je danas zahvalnost patrijarhu Irineju i Svetom arhijerejskom sinodu, kao i predstavnicima državnih vlasti koji su podržali inicijativu i potpisali Sporazuma o izmeštanju posmrtnih ostataka naučnika Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik.

Time je, kako kažu, "ispravljena velika nepravda prema naučniku koji je zadužio čitav svet, a njegovi zemni ostaci decenijama bili izloženi kao eksponat".

Udruženje i sapštenju navodi da su Teslini zemljaci, izbegli i prognani Srbi iz Hrvatske pokrenuli ovu inicijativu još 2006. godine prilikom obeležavanja 150. godšnjice od Teslinog rođenja a inicijativu su podržali mitropolit Anfilohije Radović i Sveti arhijerejski sinod SPC

Budući da se tada nije dogodilo, ponovo smo podržali inicijativu 2011. godine kada ju je pokrenulo Društvo "Sveti Sava" iz Beograda, navodi Udruženje.

Sada kada je došlo do potpisivanja ovog sporazuma, Udruženje izražava zahvalnost patrijarhu Irineju i Svetom arhijerejskom sinodu na doslednosti, kao i predstavnicima državnih vlasti koje su konačno podržale ovu inicijativu", dodaje se u saopštenju, koje je medijima dostavio generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

Sporazumom koji je pre dva dana potpisan u Patrijaršiji SPC predviđeno je da posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle budu premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik.

Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović ispred Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Urna Nikole Tesle nalazi se u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja