JUBILEJ: VMA obeležava 170 godina rada!
Foto: Marina Lopičić

Godišnjica postojanja

JUBILEJ: VMA obeležava 170 godina rada!

Društvo -
Zaposlenima na VMA jubilej je čestitao i ministar odbrane Nebojša Rodić, istakavši da "duga i bogata tradicija VMA predstavlja ponos srpskog vojnog saniteta"

BEOGRAD - Vojnomedicinska akademija, renomirana ustanova u oblasti lečenja, preventivne medicine, obrazovanja i naučno-istraživačkog rada na prostoru jugoistočne Evrope, danas navršava 170 godina osnivanja i rada.

Zaposlenima na VMA jubilej je čestitao i ministar odbrane Nebojša Rodić, istakavši da "duga i bogata tradicija VMA predstavlja ponos srpskog vojnog saniteta".

On je naglasio i da bogata tradicija VMA predstavlja "i vrednu tekovinu za danasnju modernu ustanovu od nacionalnog značaja sa zavidnom međ‘unarodnom reputacijom, jednu od najvećih i najuglednijih vojnih bolnica u Jugoistočnoj Evropi".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je istakao da je VMA postala vrhunska medicinska, obrazovna i naučnoistraživačka institucija sa međunarodno priznatom reputacijom, od značaja za sistem odbrane u celini.

Povodom dana VMA 2. marta i 170 godina postojanja, načelnik te ustanove brigadni general Marjan Novaković je u četvrtak u razgovoru s novinarima naveo da su ponosni na mnoge stvari koje su pokrenute u toj ustanovi. Prema njegovim rečima, posebno su ponosni na transplantacije kosne srži koje se rade od nesrodnog davaoca i gde su matične ćelije stigle iz inostranstva, konkretno iz Nemačke. On je dodao, da se osim heterologne radi i autologna transplantacija koja je veoma značajna u terapiji malignih hematoloških oboljenja.

Novaković kaže da je ova godina bila teška u finansijskom smislu, ali da su uspeli da obnove deo opreme - ultrazvučni aparati, operacione lampe,... Načelnik VMA je dodao i da je svaka klinika zadužena da prati trendove u svetu u dijagnostici i lečenju.

"Trudimo se da održimo dobar kadar lekara, školovanjem naših kadrova kako na našim klinikama, tako i na svetskim", naglasio je Novaković.

Kao dan VMA obeležava se 2. mart, jer je tog datuma 1844. godine, ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, osnovana prva centralna vojna bolnica.

VMA je vodeća ustanova u oblasti lečenja, preventivne medicine, farmacije, obrazovanja i naučno-istraživačkog rada u Srbiji i šire, na prostoru jugoistočne Evrope. Uz 27 klinika i 17 instituta, na VMA rade i Dijagnostičko-poliklinički centar, Centar za kontrolu trovanja, Centar hitne pomoći i Centar za transplataciju organa i koštane srži, u kojima se sprovodi više od 5.000 različitih dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Pored službe lečenja, na VMA je organizovana edukacija medicinskih kadrova svih profila i naučno-istraživački rad u skladu sa najvišim standardima i sopstvenim specifičnostima.

Ta vojno-medicinska ustanova spada u bolnice centralnog tipa u kojoj se za deset minuta može formirati konzilijum medicinskih stručnjaka za svaku vrstu intervencije, a u svom sastavu ima i Medicinski fakultet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track