OČAJNI RODITELJI: Duša naše Teodore ne može da se smiri!

Otac i majka preminule devojčice pet godina čekaju na pravdu i istinu o njenoj smrti

OČAJNI RODITELJI: Duša naše Teodore ne može da se smiri!

Društvo -
Apelacioni poništio presudu Osnovnog suda u Valjevu kojom je pedijatar Vladimir Ranković osuđen jer nije lečio devojčicu

VALJEVO - Tužno...Roditelji petogodišnje Teodore Jovanović, koja je zbog nemara lekara umrla 2009. godine u valjevskoj bolnici, još nisu dočekali da oni koji su krivi za smrt njihovog deteta i odgovaraju za to! Apelacioni sud poništio je nedavnu presudu Osnovnog suda u Valjevu, kojom je pedijatar Vladimir Ranković osuđen na kaznu zatvora od godinu dana jer nije adekvatno lečio devojčicu, uz obrazloženje da je „povređeno pravo na odbranu okrivljenog“.Stigli do kraja- Kada smo došli do kraja suđenja i kada je lekar osuđen na minimalnu kaznu, presudu je poništio Apelacioni sud. Umesto pravde, dobili smo novi šok i vređanje ljudskog dostojanstva. Obrazloženje Apelacionog suda da se presuda poništava jer sud u Valjevu u dokaze nije uvrstio izveštaj komisije Ministarstva zdravlja je sramotno. Sud je jasno utvrdio da je došlo do lekarske greške, koja je moje dete koštala života - kažu roditelji devojčice Saša i Aleksandra Jovanović.Kako saznajemo, valjevski sud je u ovom slučaju prihvatio nalaz veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta jer je reč o nezavisnoj instutuciji, dok je odbio da u sudske spise uvrsti izveštaj komisije Ministarstva zdravlja za vanrednu spoljnu proveru rada lekara „jer je u pitanju državni organ posredno zainteresovan za ishod postupka“.Ispoštovana procedura- Komisija Ministarstva zdravlja je navela da je ispoštovana lekarska procedura, a suština je da nije učinio ništa i da smo zbog toga izgubili Teodoru. Sad nas čeka ponovno suđenje i opet moramo da prolazimo golgotu. Kao roditelji smo umrli onog dana kada je Teodora otišla, sada čekamo da pravda bude zadovoljena i da se duša našeg deteta smiri - kaže Saša.

2004-2009... Tedora Jovanović
2004-2009... Tedora Jovanović

Osnovni sudLEKAR KRIV ZA SMRT DETETAU ukinutoj presudi valjevski sud navodi da je dr Ranković nakon prijema Teodore Jovanović u valjevsku bolnicu „očigledno nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje njenog stanja, tako što sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru“. Po nalazu veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta, dr Ranković „nije prepoznao teško oboljenje, niti primenio odgovarajuću dijagnostiku. Devojčica je primljena sa bolovima u stomaku, lekar je vratio kući bez ikakvih analiza, uz propisanu terapiju i dijetu. Iste noći umrla je zbog zavezanih creva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track