Srbijavode: Akumulacije u Srbiji ugrožene i zbog fekalija
Foto: Beta

Svetski dan voda

Srbijavode: Akumulacije u Srbiji ugrožene i zbog fekalija

Društvo -
Samo pet odsto gradova u Srbiji ima uređaje za prečišćavanje otpadnih voda zbog čega su svi vodotokovi i kanali potencijalno ugroženi i zato će se u narednih 15 godina raditi na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, naveo je Goran Puzović, direktor Javnog preduzeća Srbijavode

BEOGRAD - Svetski dan voda, 22. mart obeležava se danas širom sveta pod motom "Voda i energija". Akumulacije u Srbiji koje služe za vodosnabdevanje potencijalno su ugrožene, pre svega nelegalnom gradnjom i nepostojanjem sistema za odvođenje fekalnih i otpadnih voda, izjavio je danas direktor Javnog preduzeća Srbijavode Goran Puzović.

"Imamo sedam-osam akumulacija na koje posebno moramo da obratimo pažnju da ne bi došlo do sitauacije koju imamo na akumulaciji Vrutci kod Užica", rekao je Puzović na Svetski dan vode i naveo da problemi nastaju pre svega zbog nelegalne gradnje objekata i nerešenog pitanja odvođenja fekalnih voda, ali i neadekvatnog održavanja sistema i lošeg gazdovanja ribljim fondom.

"U akumulačiji Ćelije kompletna fekalna kanalizacija iz Blaca i Brusa završava u tom jezeru. Opasnost je velika", kazao je Puzović i dodao da su za sanaciju terena oko akumulacija u Srbiji i izgradnju kanalizacionih sistema potrebna sredstva koja se mere milionima evra.

Prema njegovim rečima, ulaganja su neminovna kako bi se rok trajanja akumulacija produžio."Vek akumulacije mora da bude oko 80 godina", kazao je direktor Srbijavoda i naveo da je starost akumulacija u Srbiji od 30 do 50 godina.

Puzović je naveo i da samo pet odsto gradova u Srbiji ima uređaje za prečišćavanje otpadnih voda zbog čega su svi vodotokovi i kanali potencijalno ugroženi i zato će se u narednih 15 godina, a u skladu sa direktivama Evropske unije, intenzivno raditi na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda.

Kako je istakao, u Srbiji postoji i manjkavost sistema upravljanja vodama koja se najbolje mogla videti na akumulaciji Vrutci kod Užica, kada je grad danima bio bez vode.

"Taj slučaj pokazuje da se nadležnost nekoliko ministarastava i nekoliko državnih organa i nekoliko organa lokalne samouprave prepliću, pa se ne zna šta je čija odgovornost i zato se zakonska regulativa mora menjati", rekao je Puzović. U Srbiji se o vodama brinu Srbijavode, Vode Vojvodine, Beogradvode, Republička direkcija za vode, Pokrajinski sekretarijat za vode, gradske uprave, podsetio je Puzović i dodao da je "organizacija takva da se ne zna ko šta u sistemu tačno radi".

Govoreći o vodnom bogatstvu Srbije, on je kazao da ona ima zadovoljavajući kvalitet voda, ali je nema dovoljno i prostorno i vremenski ima loš raspored voda.

Kako je objasnio, tokom prolećnih i zimskih meseci Srbija ima veću količinu vode od one koja je potrebna za vodosnabdevanje, industriju i poljoprivredu, a tokom letnjih i jesenjih meseci na raspolaganju su minimalne količine vode koje ne zadovoljavaju potrebe.

"Klimatske promene su sve izraženije, a na Balkanskom poluostrvu doćiće do sve većih pikova. Imaćemo godine u kojima ćemo imati sušu u letnjim periodima, a poplave u prolećnim i jesenjim mesecima", kazao je Puzović i dodao da promena klime može uticati i na kvalitet vode.

Puzović je kazao da je zbog svega toga potrebna promena zakonske regulative da bi se znalo šta je čija nadležnost i zadatak, jer je, kako je naveo, integralno upravljanje vodama osnova dobrog gazdovanja, na šta će Srbija biti primorana i kroz proces pristupanje Evropskoj uniji. Direktor Srbijavoda je kazao i da će nakon formiranja nove vlade nadležne institucije pokrenuti inicijativu da se donese nova strategija upravljanja vodama koja će definisati ponašanje svih u lancu zaštite i očuvanja vodnih resursa zemlje.

Puzović je povodom Dana vode apelovao na građane Srbije da otpad i nepotrebne stvari ne bacaju u vodotokove i od reka i jezera ne prave divlje deponije.

Dan vode, 22. mart, u svetu se obeležava od 1993. godine odlukom Ujedinjenih nacija, sa željom da se podseti na važnost njene zaštite i nedostatak pijaće vode u mnogim zemljama sveta.

Stručnjaci procenjuju da će do 2030. godine 47 odsto svetske populacije biti ugroženo nedostatkom vode.Trenutno 85 odsto svetskog stanovništva živi sa manjkom vode, više od milijardu ljudi nema pristup pitkoj vodi, a gotovo 4.000 dece svakodnevno umire od posledica nedostatka vode.Stručnjaci navode da je za ocuvanje vodnih resursa saradnja država od ključnog značaja, jer 46 odsto kopna čine slivovi koji su međunarodni, pri čemu 148 zemalja u svetu deli najmanje jedan sliv, dok 93 odsto međunarodnih slivova dele dve do četiri zemlje.

Ekolozi očistili priobalje Toplice

Prokupačko Javno preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine obeležilo je 22. mart, Svetski dan voda, čišćenjem keja reke Toplice sa koga je prikupljeno nekoliko stotina kilograma organskog smeća i sekundarnih sirovina. Prema rečima direktora Miroljuba Krasića, radnici tog preduzeća prikupili su veliku količinu otpada, pre svega sekundarnih sirovina, plastičnih flaša i kesa, što govori da građani imaju jako loš odnos prema očuvanju zdrave životne sredine i prirodnog okruženja.

"Današnja akcija imala je za cilj da ukaže na veliki značaj ekološki čiste pijaće vode koja je na različite načine ugrožena i svakim danom je ima sve manje, iako su njeni resursi obnovljivi", kazao je Krasić. Akciji uređenja priobalja Toplice koja u dužini od oko tri kilometra protiče kroz Prokuplje, pridružili su se i članovi Udruženja rekreativnih ribolovaca "Bistro", kao i ribočuvarska služba "Južna Morava 2".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track