KAZNE UPOLA MANJE: Čak 60 odsto vozača platilo novčane naloge!

Novi Zakon o prekršajima

KAZNE UPOLA MANJE: Čak 60 odsto vozača platilo novčane naloge!

Društvo -
Prekršajni nalog se izdaje samo za one prekršaje gde je propisana kazna u fiksnom iznosu. Na primer ako je kazna 5.000 vozač plaća 2.500 dinara, čime je ispunio obavezu

BEOGRAD - Čak 60 odsto saobraćajnih kazni plaćeno je u prvih mesec dana primene takozvanog Instituta prekršajnog naloga, novine u Zakonu o prekršima koji je na snazi od 1. marta! Prekršajni nalog je poznat u regionu, a sada se primenjuje i u Srbiji, kaže za Kurir Snežana Bašić, član Glavnog odbora Udruženja sudija prekršajnih sudova Republike Srbije.

Kažnjenom licu od strane podnosioca zahteva (MUP-a) uručuje se prekršajni nalog i on ima pravo da u roku od osam dan prihvati krivicu tako što će platiti polovinu izrečene kazne. To znači da je vozačima ostavljena mogućnost da prepolove kaznu ukoliko uplate novac u roku od osam dana.

- Ukoliko to ne učini prekršajni nalog postaje konačan i nakon osam dana dostavlja se prekršajnim sudovima na izvršenje, gde se mora platiti kazna u punom iznosu. Primena novog Instituta prekršajnog naloga pokazala je svrhu jer je do sada već plaćeno 60 odsto izdatih prekršajnih naloga - navodi Snežana Bašić i dodaje da se od novog zakona puno očekuje jer je u njegovoj izradi učestvovala i sudijska struka.

Prekršajni nalog se izdaje samo za one prekršaje gde je propisana kazna u fiksnom iznosu. Na primer ako je kazna 5.000 vozač plaća 2.500 dinara, čim je ispunio obavezu.- Saradnja sa podnosiocima zahteva je dobra jer ovaj zakone je nov, i za njih i za nas. Organizovanjem zajedničkih okruglih stolova prevazišli smo eventualne probleme i nadam se da će se saradnja i ubuduće nastaviti - navodi Bašić.

Još jedan novi Institut u novom zakonu jeste sporazum o priznanju prekršaja.- Optuženi može da se sporazume sa podnosiocem zahteva o priznanju prekršaja i o visini ili vrsti kazne koje će mu se izreći i taj sporazum sudija odmah usvaja - objašnjava Snežana Bašić.

http://www.youtube.com/watch?v=YWzSPJ4q6FU

Novina u zakonu jeste i član 308, koji podrazumeva izvršenje presude pre njene pravosnažnosti. Lice koje napravi najteže prekršaje odmah se privodi kod sudije i sankcija se izvršava i pre nego što presuda postane pravosnažna. Reč je o institutu koji je postojao i u starom zakonu o prekršajima i pomaže u situacijama gde je potrebno hitno odreagovati i otkloniti bilo koje protivpravno stanje. Reč je najčešće o nasilničkoj, ili vožnji pod dejstvom alkohola, gde se prekršioci odmah upućuju na izdržavanje zatvorske kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track