BRITANSKI TELEGRAF: Ferdinanda ubio Princip iz vukoje..ne!

Neupućeni

BRITANSKI TELEGRAF: Ferdinanda ubio Princip iz vukoje..ne!

Društvo -
Na pitanje zašto je 20. vek počeo u Sarajevu, odgovore nalaze u ličnosti Principa koji je izvršio atentat na austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinda

Britanski list "Telegraf" na svojoj je veb stranici danas je objavio tekst o knjizi Tima Bučera, britanskog novinara i autora, u kojoj on navodi da je Gavrilo Princip poreklom iz mesta kojeg opisuju kao "vukojebinu" i da se ono nalazi u Hercegovini.

Kao što je poznato, Gavrlilo Princip je rođen u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. To područje ne pripada Hercegovini, već zapadnoj Bosni.

"Dvadeseti vek je zapravo počeo u Sarajevu i završio se tamo", ocenjuju na početku teksta.

Navode da se onaj koji prvi put dolazi u Sarajevo možda može i da se zapita zašto je to "tiho i nežno" mesto smešteno između zelenih brda "izabrano" da igra tako tragičnu ulogu na evropskoj pozornici, a potom pišu da Bučer u svojoj najnovijoj knjizi "The Trigger" (Okidač) daje neke odgovore na ta pitanja.

Na pitanje zašto je 20. vek počeo u Sarajevu, odgovore nalaze u ličnosti Gavrila Principa koji je izvršio atentat na austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinda i njegovu trudnu suprugu 28. juna 1914. godine. A, kako navode, prokleti rat je opet kriv i što je u Sarajevu završen 20. vek i to opet u krvi.

Ali, britanski "Telegraf" navodi kako je Princip došao (u Sarajevo) iz dela Hercegovine kojeg Bučer opisuje kao "vukojebinu". Potom "Telegraf" pokušava doslovno da prevede tu reč pa je na kraju prevodi kao "mesto gde vukovi je..".

Potom dodatno objašnjavaju kako se radi o mestu koje je pusto i na vetrometini, da bi čitaocima dočarali o kakvom se području zapravo radi i šta ta reč znači.

Bučer je, navodi britanski list, svoje putovanje zarad pisanja ove knjige počeo u selu Obljaj, kako bi pokušao da pronađe Principove rođake. Međutim, navode kako je tamo naišao na "gostoljubivost i uskogrudnost", što je "zajednička karakteristika mnogih ruralnih područja na Balkanu".

(Klix.ba/The Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track