Najnovije vesti

ODUSTAO DONOR: Mladić s veštačkim srcem nije dočekao transplantaciju

Nastradao od tromba

ODUSTAO DONOR: Mladić s veštačkim srcem nije dočekao transplantaciju

Društvo
Miloš je već jednom imao tromb izazvan ovom pumpom, što je tada uspešno rešeno terapijom. Iako smo ponovo dali terapiju, tromb je, nažalost, otišao u glavu i napravio i moždane komplikacije. On je preminuo juče oko četiri ujutro, kaže dr Ristić

BEOGRAD - Miloš Gajić (38) iz Krćevca kod Topole, prvi pacijent u Srbiji kome je ugrađeno veštačko srce, preminuo je juče ujutro.

To je potvrdio prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) i predvodnik tima koji je radio na ugradnji veštačkog srca. Kaže da ove pumpe koje se ugrađuju pacijentima imaju i svoje mane, od kojih je jedna ta što su sklone trombozi.

- U ovom slučaju se upravo to dogodilo. Miloš je već jednom imao tromb izazvan ovom pumpom, što je tada uspešno rešeno terapijom. Iako smo ponovo dali terapiju, tromb je, nažalost, otišao u glavu i napravio i moždane komplikacije. On je preminuo juče oko četiri ujutro - kaže Ristić.

Prema njegovim rečima, ove pumpe koje se ugrađuju pacijentima samo su most do transplantacije, a Miloš je sa jednom od njih izdržao skoro godinu dana.

- Spremali smo se za transplantaciju srca kod Miloša jer smo imali potencijalnog donora. Nažalost, donor je odustao - priča Ristić.

Miloš Gajić bio je bio pacijent čije je srce pre ugradnje pumpe radilo sa samo 20 odsto kapaciteta. On je na transplantaciju čekao četiri godine.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...