Antić: Apsurd je maturski ispit u junu!
Foto: Beta

Pomeriti za avgust

Antić: Apsurd je maturski ispit u junu!

Društvo -
Ni ministar, niti bilo ko, nema pravo da krši Ustav i prava deteta, jer svako dete imao pravo da upiše željenu školu, niko ne može to da mu uskrati. Ako je mala matura zakonski uslov, neka se odloži za avgust, kazao je Milorad Antić

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić rekao je danas da je apsurdno da deca iz poplavljenih mesta polažu malu maturu u junu i predlaže da se pomeri za avgust.

"Potpuni je apsurd da deca polažu malu maturu u junu. Ta deca nemaju knjige, nemaju gde da se spremaju, a u školskom sistemu sve je isključeno, nema nastavnika koji mogu da im pomognu", rekao je Antić.

Forumi osnovnih i srednjih škola, kao i brojni prosvetni sindikati juče se apelovali na resornog ministra Srđana Verbića da se mala matura ne održi. Na njihov predlog, ministar je reagovao saopštenjem u kojem je istakao da maturski ispit u osnovnim školama neće biti ukinut.

"Završni ispit je sastavni deo redovne školske godine i regulisan je zakonom i podzakonskim aktima. Bez obavljenog završnog ispita učeniku se ne može izdati javna isprava o završenoj osnovnoj školi, odnosno učenik ne može da upiše srednju školu", saopštio je Verbić.

Milorad Antić zato predlaže, da ako se ne može odustati od polaganja ispita, da se on pomeri za avgust.

"Ni ministar, niti bilo ko, nema pravo da krši Ustav i prava deteta, jer svako dete imao pravo da upiše željenu školu, niko ne može to da mu uskrati. Ako je mala matura zakonski uslov, neka se odloži za avgust", kazao je Antić.

Dodao je da ni s kim u nadležnom Ministarstvu nije uspeo da stupi u kontakt, kako bi razmotrili problem oko polaganja maturskog ispita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track