DRAMA U AGROŽIVU: Isključili struju farmi sa 200.000 pilića
Foto: Saša Urošev

Posrnuli živinarski gigant

DRAMA U AGROŽIVU: Isključili struju farmi sa 200.000 pilića

Društvo -
Lokalna samouprava podržava radnike „Agroživa“ u nastojanju da im se kaže šta će biti sa tom kompanijom. To mogu da uradi samo odgovorni u „Srbijagasu“, javnom preduzeću koje je od 2010. vlasnik „Agroživa“, kaže za Kurir Mitar Vučurević, predsednik opšine Žitište

ŽITIŠTE - Očajni!

Višemesečni problemi 1.100 radnika kompanije “Agroživ” u Žitištu, koji još uvek nisu dobilo ni januarsku zaradu, danas su kulminirali. Posrnulom živinarskom gigantu je zbog neizmirenih računa za električnu energiju oko 11 sati isključena struja.

Predsednik sindikata Nezavisnost u “Agroživu”, Jovica Katić, potvrdio je Kuriru da su “u mraku” ostale upravna zgrada, klanica, prodavnica, ali što je je najgore, inkubatorska stanica i farme:

- U inkubatorskoj stanici u selu Torak se legu jaja, dok se na farmama u Banatskom Dvoru i Zrenjaninu nalazi oko 200 hiljada pilića. Ne smemo ni da pomislimo do kakve štete može da dođe ako usledi masovan pomor pilića. Srećom, agregati su na farmama pušteni u pogon. Čuo sam se sa Predragom Amižićem, generalnim direktorom “Agroživa”, koji mi je preneo da će u sredu snabdevanje strujom biti normalizovano. Nadamo se da će se to zbilja desiti- kaže Katić.

Radnici “Agroživa” su 19. maja stupili u štrajk jer im dosad još nije isplaćena nijedna ovogodišnja zarada. Insistiraju da im neko kaže kada će dobiti plate koje su pošteno zaradili:

- Verujte, teško nam je bilo da gledamo muku koja je snašla žitelje Obrenovca i ostalih poplavljenih mesta, ali javnost mora da zna da se i mi davimo kao ribe na suvom. Ukoliko propadne “Agroživ” cela opština Žitište će doživeti privredni kolaps. Imamo uveravanje čelnika naše opštine da će u sredu o problemima “Agroživa” razgovarati sa predstavnicima Minitarstva energetike. Ni mi radnici nećemo da sedimo skrštenih ruku. Nas nekoliko stotina rešili smo da se okupimo ispred zgrade “Srbijagasa” koji je vlasnik “Agroživa” i od Dušana Bajatovića, čujemo kakva će biti sudbina ove fabrike- kaže Katić.

Dramatičnu situaciju u „Agroživu“ pomno prate i funkcioneri lokalne samouprave. Oni su svesni da bi poslovni krah te kompanije, za meštane ove male banatske opštine bio gori od elementarnenepogode. To je Kuriru potvrdio Mitar Vučurević, predsednik opšine Žitište:­

" Znam kako je gradonačelnicima i predsednicima opština u poplavljenim područjima širom Srbije, ali je naša situacija u pogledu “Agroživa”­ “davljenička”. Propast te kompanije drastično bi pogoršala ionako lošu ekomosku i socijalnu kartu naše opštine­ kaže Vučurević i nastavlja:­

" Lokalna samouprava podržava radnike „Agroživa“ u nastojanju da im se kaže šta će biti sa tom kompanijom. To mogu da uradi samo odgovorni u „Srbijagasu“, javnom preduzeću koje je od 2010.godine vlasnik „Agroživa“. To sam danas predočio i Dušanu Mrakiću, državnom sekretaru u Ministarstvu rudarstva i energetike.

“Agroživ” više ne može da posluje sa više od 1.100 radnika, od kojih njih 650 radi Žitištu. Toga su svesni i radnici koji rade u pogonima. Možda u ovakvim uslovima “Agroživ” može da posluje još šest meseci, ali se dugoročno rešenje mora naći što pre­ otvoren je i do kraja jasan Vučurević. Radnicima nije lako, kriv je menadžment Znam da mojim sugrađanima nije lako. Nisu primili skoro pet zarada. Muči ih besparica, ali iznad svega neizvesnost. Lično mislim da aktuelni menadžment “Agroživa” nije u stanju da reši nagomilane probleme. Rukovodstvo snosi krivicu za celokupnu situaciju ­kaže Vučurević.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track